Torcik wiśniowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę.
Następnie stopniowo dodajemy cukier oraz żółtka i dalej miksujemy
Na końcu dodajemy obydwie mąki z proszkiem do pieczenia kakao i czekoladą, delikatnie mieszamy.
Blaszkę o średnicy: 24,0 smarujemy lekko tłuszczem, wykładamy papierem do pieczenia.
Pieczemy w 180st C około 50 min.
Krem:
Krem robimy według przepisu na opakowaniu następnie dodajemy zmiksowane wcześniej masło a na końcu spirytus.
Upieczone ciasto przekrawamy na trzy części i nasączamy ponczem.
Pierwszą część smarujemy dżemem oraz niewielką warstwą kremu i przykrywamy drugą częścią którą smarujemy kremem i cieką warstwą wiśni w żelu.
Następnie przykrywamy trzecią częścią i smarujemy kremem wierzch oraz boki tortu.
Boki obsypujemy startą czekoladą ,wierzch dekorujemy kremem i wiśniami w żelu na koniec posypujemy startą czekoladą.
Komentarze