Torcik Wiśniowy

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Idealne ciasto na każdą okazję.

  • 3 godz.

Składniki:

  • Ciasto:
    -10 jajek
    -3/4 szklanka mąki ziemniaczanej
    -3/4 szklanka mąki tortowej
    -2 łyżeczki proszku do pieczenia
    -1 szklanka cukru
    -2 łyżki kakao
    -1/4 szklanki czekolady w proszku
    Krem:
    3 kremy czekoladowe do tortów
    4 łyżki czekolady w proszku
    300 g masła
    3 łyżki wódki
    Poncz:
    1/2 szklanki wody
    2 łyżeczki wódki
    1 łyżka cukru
    1 łyżeczka soku z cytryny
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    Dodatkowo:
    200g wiśni w żelu
    200 g dżemu wiśniowego najlepiej z kawałkami owoców
    2 tabliczki gorzkiej czekolady

Torcik wiśniowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę.
    Następnie stopniowo dodajemy cukier oraz żółtka i dalej miksujemy
    Na końcu dodajemy obydwie mąki z proszkiem do pieczenia kakao i czekoladą, delikatnie mieszamy.
    Blaszkę o średnicy: 24,0 smarujemy lekko tłuszczem, wykładamy papierem do pieczenia.
    Pieczemy w 180st C około 50 min.
    Krem:
    Krem robimy według przepisu na opakowaniu następnie dodajemy zmiksowane wcześniej masło a na końcu spirytus.
    Upieczone ciasto przekrawamy na trzy części i nasączamy ponczem.
    Pierwszą część smarujemy dżemem oraz niewielką warstwą kremu i przykrywamy drugą częścią którą smarujemy kremem i cieką warstwą wiśni w żelu.
    Następnie przykrywamy trzecią częścią i smarujemy kremem wierzch oraz boki tortu.
    Boki obsypujemy startą czekoladą ,wierzch dekorujemy kremem i wiśniami w żelu na koniec posypujemy startą czekoladą.

Komentarze

Podobne przepisy