Torcik "wiśniowa nalewka" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki na biszkopt umieszczamy w misie i miksujemy na najwyższych obrotach ok. 2 min. Tortownicę o śr. 24 cm wykładamy papierem do pieczenia i delikatnie natłuszczamy spód i boki. Ciasto przelewamy do formy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni. Pieczemy ok. 15 min., jednak przed wyjęciem najlepiej sprawdzić patyczkiem, czy środek biszkoptu jest suchy. Odstawiamy do wystygnięcia. Spod biszkoptu zdejmujemy papier i umieszczamy go z powrotem w tortownicy. W czasie kiedy stygnie biszkopt przygotowujemy masę wiśniową. W gorącej wodzie rozpuszczamy galaretki energicznie mieszając. Gorącą galaretką zalewamy wiśnie (najlepiej jeszcze zamrożone, wtedy masa szybciej wystygnie) i dolewamy wiśniówkę. Wiśnie wstawiamy do lodówki, jednak co ok. 15 min. sprawdzamy, czy masa tężeje. W międzyczasie nasączamy biszkopt odrobiną wiśniówki. Kiedy konsystencja galaretki będzie już bardziej sztywna niż płynna, przelewamy ją na przestudzony biszkopt. Wstawiamy do lodówki na ok. 30 min. W tym czasie przygotowujemy masę śmietanową. Kremówkę ubijamy na sztywno, mniej więcej w połowie ubijania dodajemy zagęstniki wymieszane z cukrem pudrem. Wykładamy ją na masę wiśniową i wyrównujemy wierzch. Wstawiamy do lodówki na co najmniej 10 godzin, aby wszystkie warstwy ciasta nabrały odpowiedniej konsystencji.
Komentarze