Torcik walentynkowy

0 (0 ocen)

  • 45 min

Pyszny warstwowy torcik na bazie biszkoptu z budyni, masy malinowej z budyniem,oraz owoców i galaretki malinowej. Bardzo prosty w wykonaniu, idealny na każdą okazję walentynki czy też urodzinki.

  • 45 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    4 jajka
    4 łyżki cukru
    2 opakowania budyniu malinowego
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    szczypta soli

    Masa:
    szklanka mleka
    budyń waniliowy
    3 żółtka
    1,5 kostki masła
    2 galaretki malinowe

    Dodatkowo:
    3 banany
    2 galaretki truskawkowe
    forma serce
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Torcik walentynkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • . 1. Białka ubić na sztywną pianę z szczyptą soli i cukrem, dodawać po jednym żółtku i kisiele. Delikatnie wymieszać i wylać na blaszkę ,,serce,, wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 20 minut w 160 stopniach.
  • 2. Zagotować pół szklanki mleka.W pozostałym (zimnym) mleku rozrobić budyń oraz żółtka. Następnie wlać na gotujące się mleko i mieszając, ugotować budyń. Budyń wystudzić.
  • 3. Galaretki rozpuścić w 1,5 szklanki wrzącej wody i odstawić w chłodne miejsce do lekkiego stężenia. Masło utrzeć na puch i cały czas ucierając dodawać po łyżce zimnego budyniu. Następnie nadal ucierając bardzo powoli dodawać tężejącą galaretkę.
  • 4. Galaretki truskawkowe przygotować wg przepisu na opakowaniu.
  • . 5. Na zimny biszkopt wyłożyć pół masy, plasterki banana i wyłożyć resztę masy. Na wierzchu rozłożyć resztę plasterków banana i wylać tężejącą galaretkę truskawkowa. Odstawić do lodówki do stężenia. Dowolnie udekorować.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować