Ten wytworny i jednocześnie łatwy i przepyszny torcik doskonale nadaje się na wszelkie uroczyste okazje: urodziny, imieniny itp. Bardzo efektownie wygląda dzięki masie marshmallow.
Składniki:
2 galaretki truskawkowe
1/2 kg truskawek
Biszkopt:
4 jajka
szklanka mąki
3 łyżki oleju
2 łyżki mąki ziemniaczanej
łyżka proszku do pieczenia
tłuszcz i bułka tarta do blachy.
Torcik truskawkowy z masą marshmallow - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka ubijamy, dodajemy resztę składników na biszkopt (mąkę przesiewamy) i mieszamy, aż powstanie masa. Wlewamy do dużej tortownicy. Pieczemy
40 minut w temp. 180 °C.
2.Ostudzony biszkopt dzielimy na 2 krążki. Na spodnim układamy
truskawki i wylewamy tężejącą galaretkę. Chłodzimy, aż galaretka stężeje. Nakładamy drugi krążek biszkoptu.
3.Masa: pianki wkładamy do rondla z 3 łyżkami wody i roztapiamy
na małym ogniu, ciągle mieszając (nie mogą się zagotować). Dodajemy przesiany przez sito cukier puder. Mieszamy, aż masa przestanie się kleić do rąk i będzie ciągliwa jak plastelina. Masę rozwałkowujemy (można
podsypać mąką ziemniaczaną, aby się nie kleiła). Układamy na cieście i odkrawamy masę, która pozostała. Dekorujemy truskawkami i ozdobami z masy.
Komentarze