Torcik truskawkowy z masą marshmallow

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Ten wytworny i jednocześnie łatwy i przepyszny torcik doskonale nadaje się na wszelkie uroczyste okazje: urodziny, imieniny itp. Bardzo efektownie wygląda dzięki masie marshmallow.

Składniki:

  • 2 galaretki truskawkowe
    1/2 kg truskawek

    Biszkopt:
    4 jajka
    szklanka mąki
    3 łyżki oleju
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    łyżka proszku do pieczenia
    tłuszcz i bułka tarta do blachy.

    Masa:
    3 op. pianek jojo marshmallow biało-różowych
    70 dag cukru pudru

Torcik truskawkowy z masą marshmallow - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ubijamy, dodajemy resztę składników na biszkopt (mąkę przesiewamy) i mieszamy, aż powstanie masa. Wlewamy do dużej tortownicy. Pieczemy
    40 minut w temp. 180 °C.
  • Torcik truskawkowy z masą marshmallow 2. Ostudzony biszkopt dzielimy na 2 krążki. Na spodnim układamy
    truskawki i wylewamy tężejącą galaretkę. Chłodzimy, aż galaretka stężeje. Nakładamy drugi krążek biszkoptu.
  • 3. Masa: pianki wkładamy do rondla z 3 łyżkami wody i roztapiamy
    na małym ogniu, ciągle mieszając (nie mogą się zagotować). Dodajemy przesiany przez sito cukier puder. Mieszamy, aż masa przestanie się kleić do rąk i będzie ciągliwa jak plastelina. Masę rozwałkowujemy (można
    podsypać mąką ziemniaczaną, aby się nie kleiła). Układamy na cieście i odkrawamy masę, która pozostała. Dekorujemy truskawkami i ozdobami z masy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_05-2009

Komentarze

Podobne przepisy