torcik truskawkowy

0 (0 ocen)

  • 2 min

ten torcik jest idealny dla smakoszy ,

  • 2 min

Składniki:

  • ciasto:
    5 jajek
    3/4 szklanki mąki pszennej
    3/4 szklanki cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    krem śmietankowy:
    250g margaryny palma
    1 szklanka cukru pudru
    1 budyń w proszku
    2 szklanki mleka

    ponadto:
    1 galaretka truskawkowa
    truskawki
    wiórki kokosowe do posypania
    polewa czekoladowa

Torcik truskawkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • torcik truskawkowy 1. ciasto:
    wziąć jajka oddzielić białka od żółtek .Białka ubić ,ubijając dodawać cukier ,następnie żółtka ,następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
    Dokładnie wymieszać . tortownicę o średnicy 25 cm wysmarować i obsypać bułka tartą ,wlać ciasto .piec w nagrzanym piekarniku ok 30 min w 180c.

    krem:
    ugotować budyń na dwóch szklankach mleka,odstawić do wystygnięcia.
    margarynę utrzeć z cukrem pudrem a następnie ucierając dodawać zimny budyń

    następnie :
    rozrobić galaretkę do zimnej galaretki wsypać truskawki


    Upieczony biszkopt przekroić na trzy części ,na pierwszy krążek posmarować mniejsze pół masy na masę wlać tężejącą się galaretkę ,przyłożyć drugim krążkiem następnie posmarować resztą masy [zostawiając troszkę do udekorowania tortu] i położyć ostatni krążek.
    tort oblać polewa udekorować truskawkami i masą ,brzegi obsypać kokosem.
    smacznego

Porady

jeżeli macie truskawki mrożone musicie je dokładnie odsączyć

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy