Torcik truskawkowo-jogurtowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowujemy biszkopt: ubijamy pianę z białek z dodatkiem szczypty soli. Nadal ubijając, dodajemy stopniowo cukier, a następnie żółtka. Mąkę tortową, ziemniaczaną, kakao i proszek do pieczenia mieszamy i przesiewamy przez sitko. Stopniowo dodajemy do piany, delikatnie mieszając. Dno tortownicy o średnicy 21 cm wykładamy papierem do pieczenia. Do tortownicy wykładamy ciasto i wyrównujemy powierzchnię. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni (grzanie góra - dół) i pieczemy 20 minut (sprawdzamy patyczkiem). Upieczone ciasto studzimy, wyjmujemy z tortownicy i zdejmujemy papier.
2.Z cukru waniliowego i wody przygotowujemy poncz. Biszkopt wkładamy z powrotem do tortownicy, zapinamy obręcz. ciasto nasączamy ponczem.
3.Przygotowujemy galaretkę truskawkową: truskawki myjemy, osączamy i pozbawiamy szypułek. Ok. 1/3 truskawek drobno kroimy, a pozostałe miksujemy wraz z cukrem. Dodajemy pokrojone truskawki. Żelatynę mieszamy z wodą, a kiedy napęcznieje, rozpuszczamy podgrzewając w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej na najmniejszej mocy. Do żelatyny dodajemy 2-3 łyżki truskawek, mieszamy, a następnie łączymy z pozostałymi truskawkami. 1/3 przygotowanej galaretki truskawkowej odkładamy do oddzielnej miseczki, a resztę wstawiamy na chwilę do lodówki. Kiedy zacznie tężeć, wykładamy równą warstwą na ciasto i wstawiamy do lodówki do stężenia.
4.Przygotowujemy galaretkę jogurtową: jogurt o temperaturze pokojowej roztrzepujemy z cukrem. Żelatynę mieszamy z wodą, a kiedy napęcznieje, rozpuszczamy podgrzewając w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej na najmniejszej mocy. Do żelatyny dodajemy 2-3 łyżki jogurtu, mieszamy, a następnie łączymy z pozostałym jogurtem. 1/3 masy jogurtowej przekładamy do odłożonej masy truskawkowej i dokładnie mieszamy.
5.Różową masę truskawkowo - jogurtową wykładamy równą warstwą na stężałą galaretkę truskawkową i wstawiamy do lodówki. Kiedy masa stężeje, wykładamy na nią białą warstwę jogurtową. Na wierzchu tężejącej warstwy jogurtowej układamy połówki truskawek i odstawiamy do lodówki na kilka godzin do całkowitego stężenia. Przed podaniem zdejmujemy delikatnie obręcz tortownicy (trzeba oddzielić torcik nożem) i przekładamy na paterę. Dekorujemy torcik listkami mięty.
Porady
Torcik jest mało słodki. Jeśli lubimy słodkie ciasta, należy zwiększyć ilość cukru dodawanego do truskawek i jogurtu.
Komentarze