Torcik truskawkowo-jogurtowy

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Lekki torcik na biszkopcie z dużą ilością truskawek i jogurtem naturalnym. Prosty, a efektowny. I pyszny!

Składniki:

  • biszkopt:
    2 jajka
    1/3 szklanki cukru
    1/3 szklanki mąki tortowej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 łyżka kakao
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli
    poncz:
    50 ml wody (1/5 szklanki)
    1/2 płaskiej łyżeczki domowego cukru waniliowego lub zwykłego cukru
    galaretka truskawkowa:
    700 g truskawek
    3 łyżki cukru
    3 płaskie łyżki żelatyny
    1/4 szklanki wody
    galaretka jogurtowa:
    660 g jogurtu naturalnego typu greckiego (2 op. po 330 g) o temperaturze pokojowej
    3 łyżki cukru
    3 płaskie łyżki żelatyny
    1/4 szklanki wody
    do dekoracji:
    kilkanaście truskawek (15-20 dag)
    listki mięty
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Galareta Desery Galaretki

Torcik truskawkowo-jogurtowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowujemy biszkopt: ubijamy pianę z białek z dodatkiem szczypty soli. Nadal ubijając, dodajemy stopniowo cukier, a następnie żółtka. Mąkę tortową, ziemniaczaną, kakao i proszek do pieczenia mieszamy i przesiewamy przez sitko. Stopniowo dodajemy do piany, delikatnie mieszając. Dno tortownicy o średnicy 21 cm wykładamy papierem do pieczenia. Do tortownicy wykładamy ciasto i wyrównujemy powierzchnię. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni (grzanie góra - dół) i pieczemy 20 minut (sprawdzamy patyczkiem). Upieczone ciasto studzimy, wyjmujemy z tortownicy i zdejmujemy papier.
  • 2. Z cukru waniliowego i wody przygotowujemy poncz. Biszkopt wkładamy z powrotem do tortownicy, zapinamy obręcz. ciasto nasączamy ponczem.
  • 3. Przygotowujemy galaretkę truskawkową: truskawki myjemy, osączamy i pozbawiamy szypułek. Ok. 1/3 truskawek drobno kroimy, a pozostałe miksujemy wraz z cukrem. Dodajemy pokrojone truskawki. Żelatynę mieszamy z wodą, a kiedy napęcznieje, rozpuszczamy podgrzewając w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej na najmniejszej mocy. Do żelatyny dodajemy 2-3 łyżki truskawek, mieszamy, a następnie łączymy z pozostałymi truskawkami. 1/3 przygotowanej galaretki truskawkowej odkładamy do oddzielnej miseczki, a resztę wstawiamy na chwilę do lodówki. Kiedy zacznie tężeć, wykładamy równą warstwą na ciasto i wstawiamy do lodówki do stężenia.
  • 4. Przygotowujemy galaretkę jogurtową: jogurt o temperaturze pokojowej roztrzepujemy z cukrem. Żelatynę mieszamy z wodą, a kiedy napęcznieje, rozpuszczamy podgrzewając w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej na najmniejszej mocy. Do żelatyny dodajemy 2-3 łyżki jogurtu, mieszamy, a następnie łączymy z pozostałym jogurtem. 1/3 masy jogurtowej przekładamy do odłożonej masy truskawkowej i dokładnie mieszamy.
  • 5. Różową masę truskawkowo - jogurtową wykładamy równą warstwą na stężałą galaretkę truskawkową i wstawiamy do lodówki. Kiedy masa stężeje, wykładamy na nią białą warstwę jogurtową. Na wierzchu tężejącej warstwy jogurtowej układamy połówki truskawek i odstawiamy do lodówki na kilka godzin do całkowitego stężenia. Przed podaniem zdejmujemy delikatnie obręcz tortownicy (trzeba oddzielić torcik nożem) i przekładamy na paterę. Dekorujemy torcik listkami mięty.

Porady

Torcik jest mało słodki. Jeśli lubimy słodkie ciasta, należy zwiększyć ilość cukru dodawanego do truskawek i jogurtu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jogurt naturalny Truskawki Galaretka

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_06-2016

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować