Torcik szpinakowo-truskawkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: szpinak rozmrozić i dobrze odcisnąć. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Stopniowo dodawać cukier oraz żółtka. Na przemian dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem oraz olej. Na koniec dodać szpinak. Dokładnie wymieszać. Ciasto wlać to wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy (tylko spód) i piec 40 minut w temp. 160-170 stopni. Po upieczeniu i wystudzeniu zdjąć delikatnie górę ciasta ,,skórkę’’ a pozostałe ciasto podzielić na dwa blaty.
2.Truskawki (500 g) umyć i pokroić na połówki lub na ćwiartki. Osuszyć.
Galaretki rozpuścić w 2 szkl. wrzącej wody. Odstawić do wystudzenia. ¾ szkl. śmietany odlać a resztę ubić na sztywno. Stopniowo dodawać zimną ale jeszcze płynną galaretkę. Na koniec domieszać truskawki. Masę wylać na ciasto i przykryć drugim ciastem. Odłożoną śmietanę (3/4 szkl.) ubić ze śmietan-fix na sztywno. Posmarować górę tortu. Posypać pokruszoną ,,skórką’’ i udekorować truskawkami. Schłodzić.
Porady
Możemy użyć również truskawek mrożonych. Należy je rozmrozić, delikatnie zblendować
i wymieszać z galaretką. Używamy wtedy 3 galaretek rozpuszczonych w 2 szkl. wody.
Komentarze