Torcik śmietanowy z owocami jagodowymi

0 (0 ocen)

Dzięki użyciu mrożonych owoców masa śmietanowa ścina się w ekspresowym tempie i nie musimy długo czekać na degustację

Składniki:

  • NA TORTOWNICĘ O ŚREDNICY 21 CM:
    około 7 dag okrągłych biszkoptów
    250 ml kremówki 30%
    1 galaretka o smaku truskawkowym
    1 łyżeczka żelatyny
    łyżeczka cukru pudru
    20 dag mrożonej mieszanki owoców jagodowych
    1 galaretka o smaku czarnej porzeczki

Torcik śmietanowy z owocami jagodowymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Galaretkę truskawkową i łyżeczkę żelatyny rozpuścić w 1 szklance wrzącej wody.
    Galaretkę porzeczkową rozpuścić w 1 i 1/3 szklanki wrzącej wody.
    Tortownicę wyłożyć folią spożywczą, dno wyłożyć biszkoptami.
    Dobrze schłodzoną kremówkę ubić na sztywno z łyżeczką cukru pudru.
    Cienkim strumieniem, cały czas miksując wlać przestudzoną galaretkę truskawkową, dodać 15 dag zamrożonych owoców, szybko wymieszać i natychmiast przełożyć do tortownicy. Trzeba to zrobić naprawdę szybko, bo masa ścina się w okamgnieniu.
    Na wierzchu rozsypać pozostałe owoce i zalać je tężejącą galaretką porzeczkową.
    Odstawić do całkowitego stężenia.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy