Torcik Śmietanowo-Wiśniowy

0 (0 ocen)

  • 60 min

Rewelacyjne połączenie wiśni i śmietany po prostu pycha!

  • 60 min

Składniki:

  • * Biszkopt na tortownicę 24 cm
    * 6 jajek
    * 8 łyżek mąki pszennej
    * 3 łyżki mąki ziemniaczanej
    * 2,5 łyżki kakao
    * 1/2 szklanki cukru
    * 16 g cukru waniliowego
    * 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    * Krem:
    * 600ml śmietany 36%
    * 3 śmietan fiksy
    * 1 szklanka cukru pudru
    * 2 szklanki wiśni z alkoholu wydrylowanych
    * kilka łyżek z syropu z wiśni do nasączenia tortu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Torcik śmietanowo-wiśniowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Białka ubić na sztywno z cukrami,dodać żółtka i delikatnie wymieszać mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao dodać do masy jajecznej wymieszać i wylać do natłuszczonej tortownicy i piec 20 min w temp 160* Ostudzić .
  • 2. Po ostygnięciu przekroić dwa razy.Najlepiej jest upiec biszkopt dzień wcześniej wtedy idealnie się kroi
  • 3. Krem: Zimną śmietanę z lodówki ubijajmy na sztywno dodając pod koniec śmietan fiks i cukier puder.Wiśnie osaczyć na sicie z alkoholu ,(syrop zachować )
  • 4. Przełożenie: Jeden płat biszkoptu lekko nasączyć syropem wyłożyć porcję kremu ,rozsypać jedna szklankę wiśni i przykryć drugim płatem biszkopta nasączyć delikatnie ,na to znów krem i wiśnie i przykryć ostatnim płatem biszkopta udekorować wg uznania pozostałym kremem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować