TORCIK ŚMIETANOWO - SERKOWY

0 (0 ocen)

Ciasto które rozpływa się w ustach i szybko znika z talerza

Składniki:

  • Składniki na biszkopt:

    5 jajek

    niecała 1 szklanka mąki pszennej

    5 łyżek mąki ziemniaczanej

    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    1 szklanki cukru



    2 galaretki pomarańczowe
    2 galaretki czerwone
    2 galaretki niebieskie
    6 serków homogenizowanych waniliowych po 150 g
    3 cukry waniliowe
    0,5 litra kremówki 30%
    2 łyżki cukru
    1 śnieżka
    1 szklanka zimnego mleka

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Torcik śmietanowo - serkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka oddzielić od białek.
  • 2. Białka ubić z cukrem , dodać żółtka delikatnie wymieszać , dodać mąkę z proszkiem ,jeszcze raz bardzo delikatnie wymieszać .
  • 3. Tortownicę wysmarować margaryną lub wyłożyć papierem do pieczenia, przelać ciasto. Piec w temp.180 st. około 35 minut . Na złoty kolor do suchego patyczka.
  • 4. 1. Galaretki pomarańczowe rozpuścić w 400 ml przegotowanej wody i odstawić do lekkiego stężenia.
  • 5. 2. galaretki czerwone rozpuścić w 400 ml przegotowanej wody i odstawić do lekkiego stężenia.
  • 6. 3. Galaretki niebieskie rozpuścić w 0,5 litra przegotowanej wody i odstawić do lekkiego stężenia .
  • 7. 4. 3 serki waniliowe wymieszać z cukrem waniliowym i dodać galaretkę pomarańczową , wymieszać
  • 8. 5. 3 serki waniliowe wymieszać z cukrem waniliowym i dodać galaretkę czerwoną , wymieszać .
  • 9. Biszkopt przeciąć na większą połowę , w górnej przeciętej części wyciąć serduszka i gwiazdki.
  • image-0n4v2ou 10. Układanie warstw;

    1. Dolny blat biszkoptu wkładamy do tortownicy
    2. masa serkowo pomarańczowa
    3. masa serkowa z czerwoną galaretką
    4. na masę różową układamy biszkoptowe serduszka i gwiazdki
    5. zalewamy niebieską tężejącą galaretką
  • 11. Śmietanę ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym , smarujemy wierzch i boki tortu.

    Do dekoracji użyłam ;
    1 śnieżkę
    1 łyżka słodkiego kakao
    1 szklanka zimnego mleka

    wszystko razem ubić i dekorować.

Porady

Zapomniałam dodać że przed wyłożeniem pierwszej warstwy serkowej na biszkopcie ułożyłam plasterki banana .

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować