Torcik śmietanowo - serkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żółtka oddzielić od białek.
2.Białka ubić z cukrem , dodać żółtka delikatnie wymieszać , dodać mąkę z proszkiem ,jeszcze raz bardzo delikatnie wymieszać .
3.Tortownicę wysmarować margaryną lub wyłożyć papierem do pieczenia, przelać ciasto. Piec w temp.180 st. około 35 minut . Na złoty kolor do suchego patyczka.
4.1. Galaretki pomarańczowe rozpuścić w 400 ml przegotowanej wody i odstawić do lekkiego stężenia.
5.2. galaretki czerwone rozpuścić w 400 ml przegotowanej wody i odstawić do lekkiego stężenia.
6.3. Galaretki niebieskie rozpuścić w 0,5 litra przegotowanej wody i odstawić do lekkiego stężenia .
7.4. 3 serki waniliowe wymieszać z cukrem waniliowym i dodać galaretkę pomarańczową , wymieszać
8.5. 3 serki waniliowe wymieszać z cukrem waniliowym i dodać galaretkę czerwoną , wymieszać .
9.Biszkopt przeciąć na większą połowę , w górnej przeciętej części wyciąć serduszka i gwiazdki.
10.Układanie warstw;
1. Dolny blat biszkoptu wkładamy do tortownicy
2. masa serkowo pomarańczowa
3. masa serkowa z czerwoną galaretką
4. na masę różową układamy biszkoptowe serduszka i gwiazdki
5. zalewamy niebieską tężejącą galaretką
11.Śmietanę ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym , smarujemy wierzch i boki tortu.
Komentarze