Taki torcik śmietanowo-ananasowy jest nie tylko pyszny ale i pięknie wygląda na stole, można też upiec w kwadratowej formie i mamy świetne ciasto na różne rodzinne okazje.
2 godz.
Więcej niż 10 osób
Składniki:
Kruche ciasto:
15 dag mąki pszennej
5 dag cukru
10 dag masła
1 żółtko
1 łyżka zimnej wody
Biszkopt:
3 jajka
5 dag mąki pszennej
5 dag mąki ziemniaczanej
16 g cukru waniliowego
8 dag cukru
3 łyżki zimnej wody
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Masa:
700 ml śmietany kremówki 36%
3 łyżeczki żelatyny
4 łyżki cukru pudru
1 cytryna
1 puszka ananasa
50 g płatków migdałowych
20 dag dżemu pomarańczowego
Torcik śmietanowo-ananasowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kruche ciasto:
Mąkę wymieszać z cukrem i proszkiem do pieczenia, dodać masło, wodę oraz żółtko zagnieść ciasto.
Wylepić spód wyłożonej pergaminem tortownicy o śr 21 cm ponakłuwać gęsto widelcem wsadzić do
Nagrzanego do 190*c piekarnika i piec 10 minut. Wystudzić. Wyjąć z formy
2.Biszkopt:
Białka ubić na sztywno dodając w trakcie ubijania trzy łyżki wody i cukier, następnie dodać żółtka krótko zmiksować ,wsypać stopniowo-po łyżce mąkę pszenną wymieszaną z mąką ziemniaczaną i proszkiem, wymieszać delikatnie, ciasto wylać do wyłożonej pergaminem-samo dno tortownicy-tej samej w której piekliśmy ciasto kruche piec około 25 minut w temp 170*c.
Po wystudzeniu przekroić wzdłuż na połowę.
3.Krem:
Z cytryny wycisnąć sok dodać 100 ml wody, wsypać żelatynę i podgrzewać w kąpieli wodnej aż się się rozpuści.
Dobrze schłodzoną kremówkę ubić na sztywno dodając w trakcie miksowania puder następnie cienkim strumieniem wlać ostudzoną żelatynę , zmiksować.
Ananasy osączyć z zalewy pokroić w kostkę sok zachować .
Komentarze