Torcik śmietanowo-ananasowy

4.5 (171 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Taki torcik śmietanowo-ananasowy jest nie tylko pyszny ale i pięknie wygląda na stole, można też upiec w kwadratowej formie i mamy świetne ciasto na różne rodzinne okazje.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Kruche ciasto:
    15 dag mąki pszennej
    5 dag cukru
    10 dag masła
    1 żółtko
    1 łyżka zimnej wody

    Biszkopt:
    3 jajka
    5 dag mąki pszennej
    5 dag mąki ziemniaczanej
    16 g cukru waniliowego
    8 dag cukru
    3 łyżki zimnej wody
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa:
    700 ml śmietany kremówki 36%
    3 łyżeczki żelatyny
    4 łyżki cukru pudru
    1 cytryna
    1 puszka ananasa
    50 g płatków migdałowych
    20 dag dżemu pomarańczowego
Wystaw ocenę:

4.5 (171 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Desery Tort z owocami

Torcik śmietanowo-ananasowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kruche ciasto:
    Mąkę wymieszać z cukrem i proszkiem do pieczenia, dodać masło, wodę oraz żółtko zagnieść ciasto.
    Wylepić spód wyłożonej pergaminem tortownicy o śr 21 cm ponakłuwać gęsto widelcem wsadzić do
    Nagrzanego do 190*c piekarnika i piec 10 minut. Wystudzić. Wyjąć z formy
  • 2. Biszkopt:
    Białka ubić na sztywno dodając w trakcie ubijania trzy łyżki wody i cukier, następnie dodać żółtka krótko zmiksować ,wsypać stopniowo-po łyżce mąkę pszenną wymieszaną z mąką ziemniaczaną i proszkiem, wymieszać delikatnie, ciasto wylać do wyłożonej pergaminem-samo dno tortownicy-tej samej w której piekliśmy ciasto kruche piec około 25 minut w temp 170*c.
    Po wystudzeniu przekroić wzdłuż na połowę.
  • 3. Krem:
    Z cytryny wycisnąć sok dodać 100 ml wody, wsypać żelatynę i podgrzewać w kąpieli wodnej aż się się rozpuści.
    Dobrze schłodzoną kremówkę ubić na sztywno dodając w trakcie miksowania puder następnie cienkim strumieniem wlać ostudzoną żelatynę , zmiksować.
    Ananasy osączyć z zalewy pokroić w kostkę sok zachować .
  • 4. Przełożenie:
    Kruchy spód posmarować dżemem pomarańczowym przykryć biszkoptem lekko nasączyć sokiem z ananasów posmarować ¾ kremu śmietankowego wciskając pokrojone ananasy przykryć drugim krążkiem biszkopta lekko nasączyć sokiem posmarować wierzch i boki pozostałym kremem .Dowolnie udekorować.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować