Torcik śmietankowy z bezą .

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Ciasto z bezą przełożone masą serową .

  • 1 godz. 40 min

Składniki:


  • CIASTO,
    100 g margaryny,
    60 ml mleka,
    100 g cukru pudru
    1 cukier waniliowy,
    1 proszek do pieczenia,
    3 jajka,

    Beza:
    2 białka,
    100 g cukru kryształu,

    Masa serowa,
    500 g sera białego twarogowego
    20 g żelatyny
    80 g cukru pudru
    1 cukier waniliowy,
    6 ciastek kruchych lub delicji

Torcik śmietankowy z bezą . - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO:
    Margarynę ucieramy z 100 g cukru pudru , 1 cukrem waniliowym i jajkami.
    Następnie dodajemy mleko, mąkę pszenną , mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia.
    Dokładnie miksujemy. Ciasto wykładamy do formy - tortownicy o średnicy 23 cm .

    Białka ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy cukier kryształ.
    Delikatnie wykładamy i smarujemy po cieście wyłożonym w formie.
    Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 160 stopni C i pieczemy 50 minut.

    Po upieczeniu studzimy w formie. Gdy wystygnie przecinamy na pół.
    Do czystej tortownicy wkładamy jeden blat ciasta.
  • 2. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości letniej wody.
    Ser mieszamy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Na końcu dodajemy żelatynę.
    Wykładamy na blat w tortownicy połowę masy.
    Układamy na nią ciastka np. delicje, lub kruche krakuski. Przykrywamy drugim blatem ciasta.
    Chłodzimy w lodówce.

Komentarze

Podobne przepisy