Torcik śmietankowo-truskawkowy

0 (0 ocen)

Pyszny torcik bez okazji na kakaowym spodzie z bitą śmietaną i truskawkami, posypany kokosem po prostu rozpływa się w ustach...

Składniki:

  • biszkopt:

    -2 duże jajka lub 3 małe
    - 0,5 szklanki cukru
    - 2 czubate łyżki mąki
    - 2 łyżki mąki ziemniaczanej
    - 3 łyżki wody
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    - 2 łyżeczki cukru waniliowego
    - 2 łyżki kakao

    - 400 ml śmietany 30 %
    - 3 łyżeczki żelatyny
    - 3 łyżi cukru pudru
    - kilka truskawek

    - kokos do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Torcik śmietankowo-truskawkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • biszkopt 1. Biszkopt:



    Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia. Żółtka utrzeć z cukrem pod koniec ucierania dodawać po łyżce wody. Z białek ubić sztywną pianę, wyłożyć na żółtka, dodać mąkę, cukier wanilinowy, wymieszać, wsypać kakao i ponownie wymieszać Ciasto wylać do okrągłej formy 28 cm wysmarowanej tłuszczem, wstawić do wcześniej nagrzanego piekarnika i piec około 20 minut w temp. 180 stopni. Sprawdzamy patyczkiem czy ciasto się upieklo. Wystudzić.
  • torcik 2. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wody.

    Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier, dalej miksować. Wlać żelatynę, wymieszać. Truskawki przekroić na pół.
  • torcik 3. Na wystudzony biszkopt wyłożyć część śmietany, poukładać truskawki, wyłożyć resztę śmietany zaokrągląc brzegi. Włożyć do lodówki aby zastygło. Na wierzch ułożyć truskawki i posypać kokosem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Urodziny Imieniny

Podobne przepisy

To może cię zainteresować