Masa serowa:
1 kg serka śmietankowego( z wiaderka mielonego)
2 łyżki soku z cytryny
1 szklanka śmietanki 30%
100 g cukru pudru
5 łyżeczek żelatyny
250 g truskawek
4 łyżki cukru pudru do dosłodzenia masy
Dodatkowo:
2 galaretki truskawkowe
bita śmietana do dekoracji
truskawki do dekoracji
czekoladowe języczki
Torcik serowo-truskawkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: Białka jaj ubijamy na sztywno z cukrem,następnie dodajemy żółtka i delikatnie mikserem ubijamy,wsypujemy wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy do połączenia. Tak przygotowane ciasto wylewamy do natłuszczonej tortownicy o śr. 26 cm Pieczemy w temp 160*c 20 minut.Po upieczeniu studzimy.
2.Masa: Twarożek przełożyć do miski ,wlać śmietanę kremówkę oraz sok z cytryny dodać cukier puder. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody tak żeby zrobiła się płynna chwilę przestudzić i wlać do masy serowej zmiksować dokładnie aby nie było grudek. Masę podzielić na dwie części. Truskawki umyć osuszyć i zmiksować blenderem na gładką masę( ja użyłam mrożonych więc tylko rozmroziłam) i dodać do jednej części masy twarogowo-śmietanowej,ewentualnie gdy ktoś lubi słodkie dosłodzić czterema łyżkami cukru pudru. Galaretki rozpuścić w 800 ml gorącej wody zostawić do przestygnięcia
3.Przełożenie:Na upieczony biszkopt wylewamy masę serową białą , następnie wylewamy masę truskawkową ,i na wierzch wylewamy tężejące galaretki.Wstawiamy na 3 godziny lub najlepiej całą noc do lodówki aby masa ładnie się ścięła. Na koniec dekorujemy kleksami bitej śmietany ,owocami truskawki i ewentualnie czekoladowymi języczkami.
Porady
Sernik jest dość "miękki" jeśli ktoś lubi bardziej sztywny dodać o 2 łyżeczki więcej żelatyny.
Komentarze