Torcik serowo – porzeczkowy

4.5 (163 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 2 godz.

Ciekawe ciasto na bazie białego sera oraz musu porzeczkowego. Orzeźwiający smak idealnie pasuje do małej czarnej w letnie, gorące dni.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Biszkopt:

    2 jajka
    1/2 szklanki cukru
    1/2 szklanki mąki pszennej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    3 łyżeczki kakao

    Masa serowa:

    0,5 kg białego sera w wiaderku
    0,5 litra śmietany 30%
    6 łyżeczek żelatyny
    10 łyżek mleka
    1/2 szklanki cukru pudru

    Mus porzeczkowy:

    4 szklanki czarnych porzeczek
    3 galaretki o smaku czarnej porzeczki
    1/2 szklanki wrzątku

    Poncz:

    1 łyżka kawy rozpuszczalnej
    1/2 szklanki wrzątku
    2-3 kieliszki likieru amaretto

    Dodatkowo:

    150ml śmietany 30%
    1 łyżka cukru pudru
    1 śmietan-fix
    260g rurek waflowych z polewą czekoladową
    kwiatki z cukru do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.5 (163 ocen)

Torcik serowo – porzeczkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Białka ubić na sztywno, wsypać cukier i dalej ubijać następnie dodać żółtka, mąkę pszenną, ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Wlać do formy o średnicy 26cm i piec w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni przez około
    25 minut.
  • 2. Mus porzeczkowy:
    Galaretki rozpuścić w 1/2 szklanki wrzątku. Porzeczki zmiksować blenderem, dodać rozpuszczone galaretki i zagotować. Wystudzić mus
    i podzielić na części w proporcjach: 1/3 i 2/3.
  • 3. Masa serowa:
    Śmietanę ubić na sztywno. W misce zmiksować ser z cukrem pudrem, dodać ubitą śmietanę i żelatynę rozrobioną w mleku. Powstałą masę podzielić na dwie części. Do jednej z części dodać 1/3 musu porzeczkowego, dokładnie wymieszać.
  • 4. Poncz:
    Kawę rozpuścić w 1/2 szklanki wrzątku, ostudzić i wymieszać z amaretto.
  • image-252rdp7 5. Biszkopt przełożyć do formy, której cały obwód obłożyć rurkami
    z czekoladą i nasączyć ponczem. Następnie wylać białą masę serową, wstawić do lodówki na 20-30 minut. Po tym czasie wyłożyć masę serową połączoną z porzeczkami i ponownie wstawić do lodówki na 20-30 minut.
    Na wierzch wylać mus porzeczkowy.
  • image-16f0wpj 6. Dekoracja:
    Śmietanę ubić, dodać śmietan-fix, cukier puder i następnie ubić na sztywno. Ciasto udekorować bitą śmietaną i kwiatkami cukrowymi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka Ser biały Ser z wiaderka Czarna porzeczka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować