Torcik samochodzik kokosowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopty:
Białka ubijamy z cukrem na sztywno, następnie dodajemy po jednym żółtku i dalej ubijamy, później dodajemy przesianą mąkę, kakao i proszek do pieczenia, lekko mieszamy, wylewamy na dwie duże blachy i pieczemy w 180 stopniach C przez około 25 minut.
Masa:
Mleko - odlewamy pół szklanki- pozostałą ilość gotujemy z cukrem. Odlaną porcję mleka mieszamy z mąką pszenną, ziemniaczaną i kokosem. Gdy mleko zagotuje się, zalewamy je przygotowanym płynem z mieszanką mąk i kokosu. Gotujemy jeszcze przez około 2 minut, ciągle mieszając. Po ostudzeniu kremu ucieramy go z masłem. W między czasie przygotowujemy galaretkę i odkładamy do stężenia.
Złożenie:
Wycinamy z biszkoptów prostokąty o wymiarach 10X20- "spód", 2 prostokąty 10X20 - a następnie należy w nich wykroić prostokąt 5X10 - w ten sposób otrzymamy boki samochodu, 3 prostokąty10x10 - czyli "tył samochodu", "dach" i "maska", 2 prostokąty 10X5 - "przednia szyba" i "przód samochodu". Następnie smarujemy masą spód i przekładamy kolejno biszkoptami - możemy wykorzystać nawet pokruszone kawałki biszkoptów sklejając je masą kolejno na kształt autka. Przyklejamy wycięte wcześniej elementy samochodu za pomocą masy do boków tortu. W biszkoptach wycinamy dziurki na szyby i wkładamy w nie galaretkę. Z przodu i tyłu robimy dziurki , w których umieszczamy winogrona - jako światła. Okrągłe ciastka - koła - mocujemy za pomocą wykałaczek. Na koniec cały samochód smarujemy masą i obsypujemy kokosem.
Porady
Przekładając kolejne warstwy biszkoptów i masy -warto dodać owoce np. ananasy, a także czekoladę, można także wykorzystać pozostałą galaretkę.
Komentarze