Torcik samochód czekoladowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopty:
Białka ubijamy z cukrem na sztywno, następnie dodajemy po jednym żółtku, później dodajemy mąkę, kakao i proszek do pieczenia, lekko mieszamy, wylewamy na dwie blachy i pieczemy w 180 stopniach C przez około 25 minut.
Masa:
Mleko - odlewamy pół szklanki- pozostałą ilość gotujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Odlaną porcję mleka miksujemy z mąką pszenną i ziemniaczaną. Gdy mleko zagotuje się zalewamy je przygotowanym płynem z mieszanką mąk. Gotujemy jeszcze ok. 30 sekund ciągle mieszając. Po ostudzeniu przygotowany budyń miksujemy z masłem, na koniec dodajemy kakao.
W między czasie przygotowujemy galaretkę i odkładamy do stężenia.
Złożenie:
Wycinamy z biszkoptów prostokąty o wymiarach 10X20- "spód",
2 prostokąty 10X20 - a następnie należy w nich wykroić prostokąt 5X10 - w ten sposób otrzymamy boki samochodu, 3 prostokąty10x10 - czyli "tył samochodu", "dach" i "maska", 2 prostokąty 10X5 - "przednia szyba" i "przód samochodu". Następnie smarujemy masą spód i możemy wykorzystać nawet pokruszone kawałki biszkoptów sklejając je masą kolejno na kształt autka. obkładamy wyciętymi wcześniej kawałkami biszkoptów - wycinamy dziurki na szyby i wkładamy w nie galaretkę. Z przodu i tyłu robimy dziurki , w których umieszczamy winogrona - jako światła. Okrągłe ciastka - koła - mocujemy za pomocą wykałaczek. Samochód gotowy. Mój miał nawet szyberdach :)
Porady
Przekładając torcik warto między kolejne warstwy wykorzystać pozostałą po wycinaniu szyb galaretkę, która wzbogaci nasz torcik.
Komentarze