Torcik rabarbarowo- truskawkowy

0 (0 ocen)

  • 5 godz.

Sezon na rabarbar trwa w najlepsze. W zamrażarce pozostałości mrożonych truskawek... Co powiecie na takie połączenie?

  • 5 godz.

Składniki:

  • Tortownica 26 cm

    Biszkopt:
    3 jajka
    3/4 szklanki cukru
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    3 łyżki mąki krupczatki
    1 (płaska) łyżka kakao

    1 łyżka masła i 1 łyżka bułki tartej do wysmarowania dna tortownicy

    Krem:
    8 długich łodyżek rabarbaru obranego ze skórki
    ok 0.5 kg mrożonych truskawek
    1.5 szklanki cukru kryształu
    2 galaretki truskawkowe
    1 kubek (330g) śmietany 30%
    1 opakowanie śmietanfixu

    Galaretka:
    0.5l syropu z odcedzonych truskawek i rabarbaru (jeśli jest mniej dolać troszkę wody)
    1 galaretka poziomkowa lub truskawkowa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Do kawy Torty Desery Biszkopty

Torcik rabarbarowo- truskawkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Biszkopt 1. Biszkopt:

    Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy ze szczyptą soli na sztywno. Dodajemy stopniowo cukier i żółtka. Do ubitej masy jajecznej dodajemy przesiane przez siteczko mąki oraz proszek do pieczenia. Mieszamy delikatnie drewnianą łyżką. Połowę masy odlewamy, a do pozostałej dodajemy łyżkę kakaa i ponownie mieszamy. Dno tortownicy smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Biszkopt nalewamy na przemian zaczynając od środka. Raz ciemny- raz jasny aż do całkowitego rozlania. Wkładamy do nagrzanego do 190st piekarnika i pieczemy do suchego patyczka, ok. 30 minut.
  • Odwrócony biszkopt 2. Upieczony wykładamy do góry dnem, zniknie nam wtedy wybrzuszenie powstałe w trakcie pieczenia.
  • Przekrojony 3. Przestudzony przekrawamy na pół.
  • Owoce gotujemy z cukrem 4. Obrany rabarbar kroimy na 1 cm kawałki, dodajemy mrożone truskawki. Całość zasypujemy cukrem i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie, kiedy owoce puszczą trochę soku stawiamy na małym ogniu i mieszamy co jakiś czas aż do zagotowania. Gotujemy ok 3 minut. Owoce przecedzamy przez sitko, a nadmiar syropu wytworzonego w trakcie gotowania pozostawiamy do późniejszego wykorzystania. Do odcedzonych owoców dodajemy dwie galaretki truskawkowe i energicznie mieszamy aż się rozpuszczą. Pozostawiamy do wystygnięcia.
  • Krem owocowy 5. Śmietankę 30% ubijamy z dodatkiem śmietanfixu. Do sztywnej dodajemy po odrobinie przestudzony mus owocowy. Delikatnie łączymy całość. Krem wstawiamy na chwilkę do lodówki pilnując, by nie stężał, bo ciężko będzie go rozsmarować.
  • Przełożenie torciku 6. Pierwszą część biszkoptu wkładamy z powrotem do tortownicy. Wylewamy połowę kremu, przykrywamy drugim biszkoptem i resztą masy.
  • 7. Pozostawiony wcześniej syrop z owoców stawiamy na małym ogniu. Powinno go być ok 0.5l.- jeśli jest mniej dolewamy wody. Gotujemy, wsypujemy galaretkę poziomkową lub truskawkową i mieszamy, by proszek całkowicie się rozpuścił. Odstawiamy do wystudzenia, a następnie polewamy wierzch torcika. Ciasto najlepiej schłodzić ok 3 godzin w lodówce.

Porady

Jeśli ciasto jest dla nas za kwaśne możemy śmiało na wierzch galaretki dać kleksy bitej śmietany.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować