1.Biszkopt:
Oddzielić białka od żółtek. Ubić białka na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać cukier i miksować jeszcze przez około 4 min. Do ubitych białek dodać żółtka i przesianą mąkę, bardzo delikatnie wymieszać. Wylać na wyłożoną papierem tortownicę, piec około 30 min w 180 C.
2.Masa owocowa:
W międzyczasie przygotować masę owocową. Ugotować budyń na soku wg. przepisu na opakowaniu. Opcjonalnie można dodać do masy wiśnie z kompotu, maliny lub inne owoce. Masę wylać na wystudzone ciasto jak jeszcze będzie bardzo ciepła.
3.Masa śmietanowa:
Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody. Jogurt wymieszać z cukrem pudrem. Ubić śmietanę. Delikatnie wymieszać tężejącą żelatynę z ubitą śmietaną, jogurtem i cukrem. Wyłożyć na ciasto. Udekorować owocami sezonowymi lub z kompotu.
Włożyć do lodówki na ok. 2-3 godziny.
Porady
W tym cieście do smaku jogurtu naturalnego pasują bardzo słodkie owoce.
Komentarze