Torcik light

0 (0 ocen)

  • 45 min

Lekka wersja klasycznego tortu z owocami i bita śmietaną. Łatwa, efektowna i przepyszna.

  • 45 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    4 jajka
    3/4 szklanki mąki
    2/3 szklanki cukru

    Masa owocowa:
    budyń śmietankowy lub waniliowy
    0,4 litra kompotu lub soku, najlepiej wiśniowego, malinowego lub śliwkowego

    Masa śmietanowa:
    duży jogurt naturalny, ok 350 g
    mała śmietana 30 % ( ok 200g)
    2 łyżeczki żelatyny
    1/2 szklanki cukru pudru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Torcik light - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Oddzielić białka od żółtek. Ubić białka na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać cukier i miksować jeszcze przez około 4 min. Do ubitych białek dodać żółtka i przesianą mąkę, bardzo delikatnie wymieszać. Wylać na wyłożoną papierem tortownicę, piec około 30 min w 180 C.
  • 2. Masa owocowa:
    W międzyczasie przygotować masę owocową. Ugotować budyń na soku wg. przepisu na opakowaniu. Opcjonalnie można dodać do masy wiśnie z kompotu, maliny lub inne owoce. Masę wylać na wystudzone ciasto jak jeszcze będzie bardzo ciepła.
  • 3. Masa śmietanowa:
    Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody. Jogurt wymieszać z cukrem pudrem. Ubić śmietanę. Delikatnie wymieszać tężejącą żelatynę z ubitą śmietaną, jogurtem i cukrem. Wyłożyć na ciasto. Udekorować owocami sezonowymi lub z kompotu.
    Włożyć do lodówki na ok. 2-3 godziny.

Porady

W tym cieście do smaku jogurtu naturalnego pasują bardzo słodkie owoce.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jogurt roślinny Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować