Torcik pomarańczowy

0 (0 ocen)

  • 45 min

Pyszny puszysty deser z nutą pomarańczy.

  • 45 min

Składniki:

  • 1 gotowy spód biszkoptowy
    4 dag cukru
    4 łyżeczki żelatyny
    50 dag jogurtu naturalnego
    sok z 1 pomarańczy,
    4 pomarańcze pokrojone w plastry,
    25 dag śmietany kremówki
    1 galaretka brzoskwiniowa rozpuszczona w 400 ml wody,
    25 dag bitej śmietany,
    10 dag wiórek z czekolady

Torcik pomarańczowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Jogurt łączymy z sokiem z jednej pomarańczy , cukrem i przestudzoną żelatyną
    .Pomarańcze obieramy i kroimy w plasterki.
    Galaretkę rozpuszczamy w 400 ml wody.
    Śmietanę ubijamy na sztywno dodajemy do kremy .
  • 2. Na ułożony blat w tortownicy wykładamy 1/3 części kremu , układamy pomarańcze , przykrywamy resztą kremu .
    Na wierzch układamy 5 plasterków pomarańczy .
    Zalewamy galaretką.
    Ubijamy bitą śmietanę i ozdabiamy ciasto .
    Posypujemy wiórkami czekolady.
    Chłodzimy w lodówce.

Komentarze

Podobne przepisy