Ciasto kakaowo-orzechowe

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Torcik jest trochę "podchmielony" i mocno czekoladowy. Nikt nie przejdzie obok niego obojętnie, nawet Święty Mikołaj!

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • CIASTO:
    - Jajko: 4 sztuki
    - masło: 150 gramów
    - cukier: 1 szklanka
    - mielone orzechy włoskie: 1.5 szklanki
    - kakao: 2 łyżki
    - proszek do pieczenia: 1 łyżeczka
    MASA ORZECHOWA:
    - orzechy włoskie mielone: 200 gramów
    - wódka: 0.5 szklanki
    - cukier puder: 2 łyżki
    - cukier waniliowy: 1 opakowanie
    MASA CZEKOLADOWA:
    - Jajko: 2 sztuki
    - masło: 200 gramów
    - mleko: 0.5 szklanki
    - cukier: 1 szklanka
    - kakao: 100 gramów
    ORAZ:
    - konfitura pomaranczowa: 6 łyżek
    - biała czekolada: 1 opakowanie
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Tort czekoladowy Desery

Ciasto kakaowo-orzechowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Torcik Pijany szatan 1. - Ozdoby z białej czekolady najlepiej zrobić dzień wcześniej wtedy mocno zastygnie.
    - Białą czekoladę rozpuścić w miseczce na parze wodnej.
    - Włożyć do rękawa cukierniczego i wycisnąć ozdoby w zależności od potrzeby, u mnie torcik noworoczny więc detale zegara.
    - Cyfry zrobiłam w gotowym szablonie po cyferkach z czarnej czekolady a wskazówki a paluszków oblanych czekoladą.
  • Torcik Pijany szatan 2. Masa orzechowa
    - Orzechy zalać wódką i wymieszać z cukrem pudrem i waniliowym.
    - Odstawić do lodówki.
    Ciasto
    - Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać miękkie masło i zmiksować.
    - Białka ubić na sztywną pianę.
    - Połączyć razem pianę, żółtka i orzechy z proszkiem i kakao.
    - Wylać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia o średnicy 22 cm.
    - Piec w temp 170 st.C przez 30 minut.
    - Jeszcze ciepłe ciasto posmarować konfiturą pomarańczową.
  • Torcik Pijany szatan 3. Masa czekoladowa
    - Jajka ubić na parze na puszystą masę.
    - Mleko zagotować i dolewać powoli gorące do masy jajecznej cały czas ubijając.
    - Ubijać ok.10 minut aż masa będzie tak gęsta jak przed dolaniem mleka.
    - Wystudzić masę, utrzeć masło i dodawać po łyżce masy jajecznej.
    - Jeśli masa zacznie się warzyć to dodać 2 łyżki kakao.
    - Dodawać naprzemian masę i kakao aż powstanie gęsta masa czekoladowa.
    - Na ciasto posmarowane konfiturą pomarańczową wyłożyć masę orzechową i wygładzić.
    - Wierzch i boki torciku posmarować masą czekoladową i odstawić na 2 godziny do lodówki.
    - Przed podaniem ozdobić białą czekoladą
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Kakao Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Mielenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować