Ciasto kakaowo-orzechowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.- Ozdoby z białej czekolady najlepiej zrobić dzień wcześniej wtedy mocno zastygnie.
- Białą czekoladę rozpuścić w miseczce na parze wodnej.
- Włożyć do rękawa cukierniczego i wycisnąć ozdoby w zależności od potrzeby, u mnie torcik noworoczny więc detale zegara.
- Cyfry zrobiłam w gotowym szablonie po cyferkach z czarnej czekolady a wskazówki a paluszków oblanych czekoladą.
2.Masa orzechowa
- Orzechy zalać wódką i wymieszać z cukrem pudrem i waniliowym.
- Odstawić do lodówki.
Ciasto
- Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać miękkie masło i zmiksować.
- Białka ubić na sztywną pianę.
- Połączyć razem pianę, żółtka i orzechy z proszkiem i kakao.
- Wylać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia o średnicy 22 cm.
- Piec w temp 170 st.C przez 30 minut.
- Jeszcze ciepłe ciasto posmarować konfiturą pomarańczową.
3.Masa czekoladowa
- Jajka ubić na parze na puszystą masę.
- Mleko zagotować i dolewać powoli gorące do masy jajecznej cały czas ubijając.
- Ubijać ok.10 minut aż masa będzie tak gęsta jak przed dolaniem mleka.
- Wystudzić masę, utrzeć masło i dodawać po łyżce masy jajecznej.
- Jeśli masa zacznie się warzyć to dodać 2 łyżki kakao.
- Dodawać naprzemian masę i kakao aż powstanie gęsta masa czekoladowa.
- Na ciasto posmarowane konfiturą pomarańczową wyłożyć masę orzechową i wygładzić.
- Wierzch i boki torciku posmarować masą czekoladową i odstawić na 2 godziny do lodówki.
- Przed podaniem ozdobić białą czekoladą
Komentarze