torcik pieczarkowy

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Pyszny torcik na bazie naleśników i pieczarek z nuta serka topionego

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • naleśniki:
    ok 1 i 1/3 szklanki mąki
    300ml mleka
    jajko
    szczypta soli

    farsz:
    1/2 kg pieczarek
    cebula
    łyżka mąki
    2 duże czubate łyżki śmietany 12%
    3-4 serki topione trójkąciki
    duża łyżka posiekanej natki pietruszki

    oraz:
    olej
    sól i pieprz do smaku
    łyżka bułki tartej

Torcik pieczarkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pieczarki dokładnie myje i gotuję około 10 minut. Ostudzone drobno siekam razem z cebulą( w elektrycznym rozdrabniaczu) . Składniki na naleśniki miksuję i piekę cienkie naleśniki. Cebulę z pieczarkami podsmażam na patelni na odrobinie oleju. Dodaję natkę pietruszki. Smażyć około 10 minut. Następnie dodaję mąkę i śmietanę. Doprawiam solą i pieprzem. Na koniec dokładam serki topione i mieszam aż się rozpuszczą. Na blasze układam naleśniki, każdy smaruję łyżką farszu. Ostatni naleśnik skrapiam olejem i
    posypuję bułką tartą. Zapiekam około 25 minut. Torcik podaję udekorowany brokułami i polany sosem czosnkowo-ziołowym.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy