Torcik owocowy z bitą śmietaną i karmelem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Puszkę mleka otworzyć i wstawić do garnka z gotującą się wodą . Gotować na małym ogniu przez ok 1-1,5 godziny od czasu do czasu mieszając.Dobrze wystudzić i wstawić do lodówki.
Ubić jajka z cukrem do tak zwanej białości.Ubite jajka wymieszać delikatnie z mąką .Ciasto na biszkopt przelać do wysmarowanej masłem i posypanej kaszką manną małej tortownicy. Wstawić do nagrzanego 180 C piekarnika i piec przez ok 25-30 min.Upieczony i ostudzony biszkopt przekroić na pół.Śmietanę ubić z 3 łyżkami cukru pudru.Część śmietany rozsmarować na pierwszym blacie.Obrane ze skóry banany pokroić w palsterki i ułożyć na warstwie śmietanowej,polać je zimnym karmelem,przykryć drugim blatem biszkoptowym.Wierzch biszkoptu posmarować drugą częścią bitej śmietany (zostawić troszkę śmietany do udekorowania brzegu) i ułożyć połówki truskawek.Udekorować jeszcze brzeg tortu bitą śmietaną.Schłodzić w lodówce. Torcik wyszedł bardzo smaczny.Polecam i smacznego:)
2.Torcik jest pyszny:)
Porady
Do przygotowania tego torciku można użyć gotowego karmelu z puszki
Komentarze