Torcik – owoce lata

4.5 (156 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 10 min
  • Dla 10 osób

Ciasta owocowe smakują rewelacyjnie. Jeśli mamy taką możliwość zachęcam do łączenia kilku rodzaju owoców w jednym deserze. Im więcej tylko smaczniej i ciekawiej:). Mnie najbardziej smakiem urzekła cytrynowo mirabelkowa galaretka- coś pysznego!

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 10 osób

Składniki:

  • Tortownica o średnicy 22 cm
    Dodatkowo:
    • 1 paczka okrągłych biszkoptów,
    • świeże owoce do dekoracji (maliny, borówka amerykańska i mirabelki)
    Borówkowa warstwa:
    • 250 ml śmietanki30%,
    • 250 gram sera białego (u mnie z wiaderka),
    • ok 350 gram borówki amerykańskiej,
    • 2 łyżki cukru
    • 5 łyżeczek żelatyny,
    Straciatella malinowa (druga warstwa):
    • 250 ml śmietanki 30%,
    • 250 gram sera białego (u mnie z wiaderka),
    • ok 270 gram świeżych, dorodnych malin,
    • ok 0,5 czekolady deserowej (70% kakao),
    • ok 1 zaokrąglona łyżka cukru pudru,
    • 4 łyżeczki żelatyny
    Cytrynowo- mirabelkowa galaretka:
    • 1 kg dojrzałych mirabelek (waga po usunięciu pestek),
    • 2 galaretki cytrynowe,
    • ok 1/3 szklanki wody (do dopełnienia),
    • cukier do smaku
Wystaw ocenę:

4.5 (156 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Torcik – owoce lata - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ułożone biszkopty 1. Dno tortownicy wykładamy częścią biszkoptów. Na biszkopty wylewamy borówkową warstwę.
  • dodanie musu owocowego 2. BORÓWKOWA WARSTWA:Borówki przekładamy do garnka, zasypujemy cukrem i gotujemy razem około 15 minut. W tym czasie owoce zmiękną i puszczą sok. Gotowe zdejmujemy z ognia, miksujemy i studzimy. Z tej porcji wyszła mi 1 szklanka musu borówkowego.
    Żelatynę rozpuszczamy w ok 1/3 szklanki wody. Studzimy.
    Schłodzoną śmietankę ubijamy. Do ubitej dokładamy ser, a w dalszej kolejności przygotowany mus borówkowy.
  • Ułożenie biszkoptów na borówkowej warstwie 3. Do dokładnie wymieszanej masy wlewamy żelatynę i ponownie miksujemy. Całość wylewamy na ułożone na dnie tortownicy biszkopty. Na wierzchu układamy pozostałą część biszkoptów.
    Torcik odstawiamy do zastygnięcia do lodówki.
  • dodanie malin 4. MALINOWA STRACIATELLA: Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklanki wody. Studzimy.
    Czekoladę ścieramy na tarce o grubych oczkach.
    Schłodzoną śmietankę ubijamy. Do ubitej dodajemy ser oraz cukier puder do smaku. Na koniec wlewamy żelatynę. Całość dokładnie miksujemy. Do gotowej masy wsypujemy czekoladę oraz maliny. Masę bardzo delikatnie mieszamy łyżką, by owoce się nie rozpadły.
  • wyłożona druga warstwa 5. Gotową wykładamy na zastygnięty torcik. Ponownie całość wstawiamy do lodówki, by druga warstwa zastygła.
  • Dodanie galaretki do mirabelek 6. GALARETKA: Mirabelki przekładamy do garnka, dodajemy do nich cukier do smaku (jego ilość zależy od stopnia dojrzałość owoców). Całość stawiamy na ogniu i smażymy do momentu jak owoce zmiękną. Gotowe miksujemy i ponownie stawiamy na ogniu. Objętościowo gotowego musu powinno być 1 litr. Mi do tego stanu zabrakło 1/ 3 szklanki wody. Po dodaniu wody (przegotowanej) całość ponownie stawiamy na ogniu, dodajemy sypką galaretkę i mieszamy do jej rozpuszczenia.
  • wylanie galaretki na torcik 7. Owocową galaretkę zdejmujemy z ognia, studzimy. Tężejącą wylewamy na zastygniętą malinową straciatellę. Torcik po raz trzeci odstawiamy do zastygnięcia, tym razem galaretki.
    Gotowe torcik dekorujemy owocami użytymi do jego wykonania.

Porady

Powyższe ciasto smakowało pysznie. Było orzeźwiające i nie za bardzo słodkie – czyli idealne na upalne dni. Oczywiście ilość dodanego cukru jest tutaj dowolna i każdy może ją zwiększyć lub zmniejszyć

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Borówki amerykańskie Maliny Mirabelki Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować