Torcik orzechowo pomarańczowy.

0 (0 ocen)

  • 60 min

Torcik jest lekko wilgotny, orzechy chrupią, a polewa miękka i lśniąca .

  • 60 min

Składniki:

  • 3 średnie pomarańcze,
    6 jajek,
    250g cukru,
    50 g kakao
    1 łyżeczka proszku do pieczenia,
    0,5 łyżeczki sody oczyszczonej,
    150 g orzechów włoskich posiekanych ,nie zmielonych

Torcik orzechowo pomarańczowy. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Torcik orzechowo pomarańczowy 1. Pomarańcze z cienką skórką umyć i gotować 2 h pod przykryciem. Wyjąć ,ostudzić i zmiksować.
    Dodać resztę składników ,krótko zmiksować i przelać do średniej tortownicy lekko natłuszczonej.
    Piec w temp.180stop.z termoobiegiem 45min.
    Przygotować gnache, polewę czekoladową .
    100ml śmietanki 36% zagotować .Zdjąć z ognia i dodać 150 g czekolady gorzkiej. Mieszać ,aż do rozpuszczenia czekolady.
    Wierzch ciasta posypać wiśniami z alkoholu i polać gnache.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy