• Torcik nalesnikowy

    Dodane przez: Konto nieaktywne

  • Ciekawa odmiana zwykłych naleśników z serem

  • Składniki

    CIASTO:
    Na 7 nalesników smażonych na patelni o srednicy 20 cm:
    8 łyżek mąki pszennej
    Szczypta soli
    3 małe jajka
    Zapach smietankowy, kilka kropel
    1 łyżka oleju
    Niepełna szklanka mleka
    MASA SEROWA:
    2 kostki sera po 250 gram
    2 żółtka + 1 jajko
    3 łyżki Mascarpone lub gęstej smietany 18%
    1 łyżka gęstej smietany 18%+ cukier brązowy do oprószenia
    Ok. 5-6 łyżek cukru pudru, do smaku
    aromat smietankowy

  • Sposób przygotowania

    1.
    Torcik Naleśnikowy - krok 1

    WYKONANIE CIASTA: Do mąki dodać szczyptę soli, jajka, olej i mieszając mątewką dolewać mleko, tyle, aby ciasto było lejące. Na końcu dodać zapach. WYKONANIE MASY SEROWEJ: Ser zemleć 1 raz. Dodać do niego jajko, żółtka, zapach, 3 łyżki smietany lub Mascarpone,cukier puder. Energicznie mieszając połączyć. WYKONANIE TORCIKA: Tortownicę małą posmarować masłem. Ułożyć nalesnik, posmarować masą serową ok. 2,5 łyżki, znów nalesnik i tak do wyczerpania. Ostatni nalesnik już bez sera, posmarować łyżką smietany, posypać brązowym cukrem. Wstawić do nagrzanego piekarnika 200 st na ok. 20 minut Nie mam małej tortownicy, idealnie byłoby, gdyby nalesniki pasowały do tortownicy. Po zapieczeniu przed podaniem posypałam posypką czekoladową, możan zetrzeć trochę gorzkiej czekolady

    2.
    Torcik w przekroju - krok 2

    Torcik w przekroju

  • Rady

    Po schłodzeniu kroi się idealnie

  • Słowa kluczowe (tagi):

    slodkie_zycie
  • 0 komentarzy

Dodane przez: Konto nieaktywne

Konto nieaktywne

punkty:

Statystyki przepisu:

Dodany: 2012-07-09T12:01:50+02:00

111 odwiedzin


Sprawdź książki z tym przepisem

Inne przepisy dodane przez tego użytkownika:

więcej »