Torcik miodowo- chałwowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z podanych składników zagnieść ciasto, podzielić na 4 części. Rozwałkować cienko, położyć na papierze do pieczenia. Upiec placki w tortownicy o średnicy 22 cm.
2.Żelatynę wymieszać z połową szklanki zimnej wody, a gdy napęcznieje, rozpuścić w kąpieli wodnej.
Margarynę utrzeć na puch , dodać cukier, ucierając dodawać pokruszoną chałwę, gdy będzie gładkie i chałwa się ładnie rozprowadzi, dodawać po łyżce ser.
Na końcu wlać cienkim strumieniem żelatynę.
Zmiksować i od razu przekładać placki (każdy nasączyć),układając je w tortownicy . Wierzch lekko docisnąć i wstawić do lodówki na kilka godzin.
Gdy stężeje ostrożnie odpiąć obręcz , polać polewą, udekorować migdałami.
3.polewa:
W rondelku roztopić Palmę (nie może się zagotować, bo polewa się zważy)
Zdjąć z palnika, wsypać cukier puder, mieszać aż się połączy, potem dodać kakao , wymieszać i za chwilę polewać ciasto.
Komentarze