Torcik miodowo- chałwowy

0 (0 ocen)

Wynik eksperymentu, przełożyłam placki miodowe masą serowo-chałwową i wyszło pysznie :)

Składniki:

  • Placki miodowe:
    2 szklanki mąki
    1/2 szklanki cukru
    2 łyżki miodu
    1 łyżeczka sody
    1 jajko
    15 dag margaryny palma z Murzynkiem

    Masa serowo-chałwowa:
    1/2 margaryny Palma z Murzynkiem
    3 łyżki cukru pudru
    150 g chałwy waniliowej
    800 g serka wiaderkowego
    7 łyżeczek żelatyny

    Polewa:
    1/2 margaryny palma z Murzynkiem
    4 łyżki cukru pudru
    2 łyżki ciemnego kakao

    Dodatkowo:
    migdały do dekoracji
    do nasączenia (1/2 szkl.wody+ łyżka soku z cytryny+łyżeczka cukru+ mały kieliszek alkoholu)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Placek Desery

Torcik miodowo- chałwowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników zagnieść ciasto, podzielić na 4 części. Rozwałkować cienko, położyć na papierze do pieczenia. Upiec placki w tortownicy o średnicy 22 cm.
  • 2. Żelatynę wymieszać z połową szklanki zimnej wody, a gdy napęcznieje, rozpuścić w kąpieli wodnej.
    Margarynę utrzeć na puch , dodać cukier, ucierając dodawać pokruszoną chałwę, gdy będzie gładkie i chałwa się ładnie rozprowadzi, dodawać po łyżce ser.
    Na końcu wlać cienkim strumieniem żelatynę.
    Zmiksować i od razu przekładać placki (każdy nasączyć),układając je w tortownicy . Wierzch lekko docisnąć i wstawić do lodówki na kilka godzin.
    Gdy stężeje ostrożnie odpiąć obręcz , polać polewą, udekorować migdałami.
  • 3. polewa:
    W rondelku roztopić Palmę (nie może się zagotować, bo polewa się zważy)
    Zdjąć z palnika, wsypać cukier puder, mieszać aż się połączy, potem dodać kakao , wymieszać i za chwilę polewać ciasto.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chałwa Miód Sery

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Walentynki

Podobne przepisy

To może cię zainteresować