Torcik mięsno-pieczarkowy

5 (196 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Pewnego dnia zostało mi trochę mięsa z rosołu. Wystarczyło 5 minut, aby powstała zupełnie nowa potrawa. Wszystkim bardzo smakowała.

Składniki:

  • Naleśniki:
    2 szkl. mąki
    ● sól
    ● szkl. mleka
    ● szkl. wody mineralnej gazowanej
    ● 2 jajka.

    Farsz:
    40 dag pieczarek
    ● ok. 40 dag mięsa mieszanego z rosołu
    ● włoszczyzna z rosołu
    ● 30 dag kiszonej kapusty
    ● średnia cebula
    ● sól
    ● pieprz czarny
    ● pieprz ziołowy
    ● tymianek
    ● 2 łyżki oleju.

    Sos:
    przecier pomidorowy w kartoniku
    ● sól
    ● pieprz
    ● czosnek granulowany
    ● oregano
    ● lubczyk.

    Oraz:
    10 dag startego żółtego sera
Wystaw ocenę:

5 (196 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Dania główne Ciasto

Torcik mięsno-pieczarkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników przygotowujemy ciasto i smażymy 5-6 grubych naleśników.
  • 2. Kapustę gotujemy. Mielimy z mięsem i włoszczyzną. Pokrojoną w kostkę cebulę podsmażamy na oleju, dodajemy mięso i kapustę. Na drugiej patelni
    podsmażamy pieczarki pokrojone w plasterki i dodajemy do mięsa. Smażymy, doprawiamy.
  • 3. Składniki sosu mieszamy. 5-6 łyżek sosu dodajemy do mięsa z warzywami i zagotowujemy.
  • Torcik mięsno-pieczarkowy 4. W okrągłym naczyniu do zapiekania układamy najgrubszy naleśnik i smarujemy farszem. Układamy kolejne naleśniki, smarujemy farszem. Ostatni naleśnik lekko dociskamy. Polewamy sosem, posypujemy serem.
    Zapiekamy ok. 15 minut w temperaturze 160 °C. Podajemy z sałatką z buraczków.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_11-2009

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować