Torcik ,,Marysieńka''

0 (0 ocen)

  • 15 min

Chętnie przygotowuję takie ciasto na niedzielę, dla moich domowników.

  • 15 min

Składniki:

  • 2 kostki margaryny
    4 jajka
    2 i pół szklanki mąki pszennej
    cukier waniliowy
    2 łyżki śmietany
    łyżka proszku do pieczenia
    szklanka cukru
    2 łyżki kakao
    słoik kompotu wiśniowego
    pół litra mleka
    budyń waniliowy
    po 2 łyżki mąki pszennej i ziemniaczanej
    polewa czekoladowa

Torcik ,,marysieńka'' - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. kostkę margaryny utrzeć z żółtkami, dodać pół szklanki cukru, śmietanę, mąkę proszek do pieczenia. Wymieszać z pianą z białek. Połowę ciasta wyłożyć na blachę, do drugiej połowy dodać kakao wymieszać i wyłożyć na jasne ciasto. Całość zasypać odsączonymi wiśniami. Piecz ok. 40 minut w temp.180stopni C.
  • 2. zagotować około pół litra soku z wiśni. Budyń rozprowadzić odrobiną wody, wlać do soku, zagotować. Masę wyłożyć na ciasto. Z mleka odlać pół szklanki, resztę zagotować z cukrem. Wlać zimne mleko z mąką pszenną i mąką ziemniaczaną. Kostkę margaryny utrzeć z cukrem waniliowym, dodać budyń. Krem ułożyć na cieście. Kiedy zastygnie, udekorować polewą

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy