Pyszne połączenie ciasta marmurkowego z masą twarogową i brzoskwiniową. Zapraszam :)
Składniki:
12,5 dag margaryny
1 szklanka cukru
3 jajka
25 dag śmietany kremówki
20 dag mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
duża puszka brzoskwiń
25 dag serka mascarpone
25 dag miękkiego twarogu
3 dag żelatyny
2 łyżki czekolady deserowej w płatkach
masło i bułka tarta do formy
Torcik marmurkowy z musem brzoskwiniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Margarynę utrzeć z połową cukru. Dodawać jajka i 3 łyżki śmietany. Wymieszać z mąką przesianą z proszkiem do pieczenia. Połowę ciasta wyłożyć do natłuszczonej i posypanej bułką tartą tortownicy (o śr.26 cm). Do pozostałego ciasta dodać kakao oraz 2 łyżki śmietany i rozprowadzić je na jasnym cieście.
2.Na wierzchu ciasta ułożyć połowę pokrojonych brzoskwiń. Piec 45 minut w temp.160 st. Wyjąć i ostudzić.
3.Mascarpone wymieszać z twarogiem i resztą cukru. W połowie zalewy z brzoskwiń rozpuścić 2 dag żelatyny i podgrzać. Połączyć z kremem. Dodać resztę ubitej śmietany. Krem rozprowadzić na cieście . Schłodzić.
4.Do reszty syropu z brzoskwiń dodać resztę żelatyny, podgrzać. Połączyć z resztą zmiksowanych brzoskwiń. Musem polać torcik. Schłodzić, udekorować czekoladą w płatkach. Wstawić ponownie do lodówki, najlepiej na całą noc.
Komentarze