Torcik marmurkowy z musem brzoskwiniowym

5 (181 ocen)

Pyszne połączenie ciasta marmurkowego z masą twarogową i brzoskwiniową. Zapraszam :)

Składniki:

  • 12,5 dag margaryny
    1 szklanka cukru
    3 jajka
    25 dag śmietany kremówki
    20 dag mąki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżki kakao
    duża puszka brzoskwiń
    25 dag serka mascarpone
    25 dag miękkiego twarogu
    3 dag żelatyny
    2 łyżki czekolady deserowej w płatkach
    masło i bułka tarta do formy

Wystaw ocenę:

5 (181 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Torcik marmurkowy z musem brzoskwiniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę utrzeć z połową cukru. Dodawać jajka i 3 łyżki śmietany. Wymieszać z mąką przesianą z proszkiem do pieczenia. Połowę ciasta wyłożyć do natłuszczonej i posypanej bułką tartą tortownicy (o śr.26 cm). Do pozostałego ciasta dodać kakao oraz 2 łyżki śmietany i rozprowadzić je na jasnym cieście.
  • upieczony ciasto marmurkowe 2. Na wierzchu ciasta ułożyć połowę pokrojonych brzoskwiń. Piec 45 minut w temp.160 st. Wyjąć i ostudzić.
  • masa biała 3. Mascarpone wymieszać z twarogiem i resztą cukru. W połowie zalewy z brzoskwiń rozpuścić 2 dag żelatyny i podgrzać. Połączyć z kremem. Dodać resztę ubitej śmietany. Krem rozprowadzić na cieście . Schłodzić.
  • musem brzoskwiniowym polej ciasto 4. Do reszty syropu z brzoskwiń dodać resztę żelatyny, podgrzać. Połączyć z resztą zmiksowanych brzoskwiń. Musem polać torcik. Schłodzić, udekorować czekoladą w płatkach. Wstawić ponownie do lodówki, najlepiej na całą noc.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brzoskwinie Mascarpone

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Urodziny

Podobne przepisy

To może cię zainteresować