Torcik marchewkowy z serem i kokosem

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Delikatne i wilgotne :)

Składniki:

  • ciasto:
    jajka 6 szt
    cukier puder 6 łyżek
    mąka pszenna 6 łyżek
    proszek do pieczenia 2 łyżeczki
    marchewka 400 g
    orzechy włoskie 200 g

    krem:
    masło 3/4 kostki
    cukier puder 3/4 szkl
    serek śmietankowy 350 g
    wiórki kokosowe 150 g

    do wiórków:
    cukier puder 2 łyżki
    masło 1 łyżka
    mleko 1 łyżka

Torcik marchewkowy z serem i kokosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka zmiksować na puch z cukrem pudrem, wymieszać ze startą marchewką, orzechami, mąką, proszkiem do pieczenia i piana z białek. Upiec 2 ciasta w tortownicy o średnicy 25cm, w piekarniku nagrzanym do 170 stopni (ok. 35 min). Masło z cukrem i mlekiem rozpuścić na patelni, wrzucić wiórki i podsmażyć aż się zezłocą. Wystudzić. Masło utrzeć z cukrem na puch, połączyć z serkiem. Część wiórków odłożyć, resztę dodać do kremu. Na jednym z krążków rozsmarować większość kremu, przykryć drugim krążkiem, rozsmarować cienką warstwę kremu i posypać wiórkami. Schłodzić.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy