Torcik malinowy na podwieczorek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: białka ubijamy.
Żółtka miksujemy z cukrami.
Dodajemy na przemian mąkę,
proszek, kakao, pianę i olejek.
Ciasto wlewamy do natłuszczonej i posypanej bułką tortownicy
(śr. 22 cm). Pieczemy
30 minut w 200 °C. Studzimy.
2.Masa: żółtka ubijamy z 1/3
cukru pudru, wsypujemy mąkę
i delikatnie mieszamy. Mleko zagotowujemy z cukrem
i cukrem waniliowym. Mieszając,
wlewamy do żółtek. Dalej
mieszając, doprowadzamy do
wrzenia. Gotujemy ok. 2 minut.
Posypujemy wiórkami masła
i studzimy. Kremówkę ubijamy
z resztą cukru pudru. Mieszamy
z masą żółtkową.
3.Biszkopta kroimy na 3 placki.
Nasączamy malinówką.
Na jednym placku układamy
1/3 malin i smarujemy 1/3 masy.
Przykrywamy 2. plackiem.
Wykładamy 1/3 malin i masy.
Przykrywamy 3. plackiem.
4.Wierzch i boki tortu dekorujemy
resztą masy, posypką
i resztą malin. Chłodzimy ok.
3 godzin.
Komentarze