Torcik malinowo - czekoladowy

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Kiedy mój chory synek oglądał bajkę w telewizji, której głównym tematem były urodziny, poprosił mnie, bym upiekła tort z malinami i czekoladą. Oto efekt.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    4 jajka
    3/4 szkl mąki ziemniaczanej
    2 łyżki mąki pszennej
    3/4 szkl cukru
    3 łyżki kakao
    2 łyżki oleju
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

    Wkładka malinowa:
    0,5 kg malin (mogą być mrożone)
    2 galaretki malinowe

    Bita śmietana:
    250 ml śmietany kremówki
    1 śnieżka
    1 łyżka cukru pudru
    1 łyżeczka żelatyny rozpuszczonej w kilku łyżkach gorącej wody

    Pianka czekoladowa:
    300 ml śmietany kremówki
    200 g czekolady mlecznej
    2 deserki Monte (po 50 g)
    2 łyżeczki (czubate) żelatyny rozpuszczone w kilku łyżkach gorącej wody
    1/2 łyżki cukru pudru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Torcik malinowo - czekoladowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno z odrobiną soli. Zmniejszyć obroty miksera i dodać pojedynczo żółtka. Następnie wsypać cukier. Obie mąki, kakao i proszek do pieczenia zmieszać i przesiać. Partiami dodać do masy jajecznej.Na koniec dodać olej. Wylać na tortownicę o średnicy 26cm. Piec 25 - 30 minut w 180 st. C. Ostudzić. Przekroić na 2 placki. Jeden włożyć z powrotem do tortownicy
  • 2. Wkładka malinowa:
    Galaretkę rozpuścić w 500 ml gorącej wody. Ostudzić. Wmieszać maliny, Gdy zacznie tężeć wylać na placek w tortownicy. Wstawić do lodówki do zastygnięcia.
  • 3. Bita śmietana:
    Kremówkę ubić, wsypać śnieżkę i cukier puder. Na koniec wmieszać rozpuszczoną żelatynę. Wylać na wkładkę malinową. Przykryć drugim plackiem.Wstawić do lodówki.
  • 4. Pianka czekoladowa:
    Do rondelka wlać 100 ml kremówki. Wrzucić połamaną czekoladę.Roztopić na małym ogniu. Nie gotować. Ostudzić. 100 ml kremówki ubić, dodać rozpuszczoną czekoladę i deserki Monte. Na koniec dodać żelatynę. Wylać na ciasto. Wstawić do lodówki. Resztę kremówki ubić z 1/2 łyżki cukru pudru. Przełożyć do szprycy lub rękawa cukierniczego i ozdobić wierzch tortu małymi kwiatuszkami. Wstawić do lodówki najlepiej na noc.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować