Kiedy mój chory synek oglądał bajkę w telewizji, której głównym tematem były urodziny, poprosił mnie, bym upiekła tort z malinami i czekoladą. Oto efekt.
Wkładka malinowa:
0,5 kg malin (mogą być mrożone)
2 galaretki malinowe
Bita śmietana:
250 ml śmietany kremówki
1 śnieżka
1 łyżka cukru pudru
1 łyżeczka żelatyny rozpuszczonej w kilku łyżkach gorącej wody
Pianka czekoladowa:
300 ml śmietany kremówki
200 g czekolady mlecznej
2 deserki Monte (po 50 g)
2 łyżeczki (czubate) żelatyny rozpuszczone w kilku łyżkach gorącej wody
1/2 łyżki cukru pudru
Torcik malinowo - czekoladowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno z odrobiną soli. Zmniejszyć obroty miksera i dodać pojedynczo żółtka. Następnie wsypać cukier. Obie mąki, kakao i proszek do pieczenia zmieszać i przesiać. Partiami dodać do masy jajecznej.Na koniec dodać olej. Wylać na tortownicę o średnicy 26cm. Piec 25 - 30 minut w 180 st. C. Ostudzić. Przekroić na 2 placki. Jeden włożyć z powrotem do tortownicy
2.Wkładka malinowa:
Galaretkę rozpuścić w 500 ml gorącej wody. Ostudzić. Wmieszać maliny, Gdy zacznie tężeć wylać na placek w tortownicy. Wstawić do lodówki do zastygnięcia.
3.Bita śmietana:
Kremówkę ubić, wsypać śnieżkę i cukier puder. Na koniec wmieszać rozpuszczoną żelatynę. Wylać na wkładkę malinową. Przykryć drugim plackiem.Wstawić do lodówki.
4.Pianka czekoladowa:
Do rondelka wlać 100 ml kremówki. Wrzucić połamaną czekoladę.Roztopić na małym ogniu. Nie gotować. Ostudzić. 100 ml kremówki ubić, dodać rozpuszczoną czekoladę i deserki Monte. Na koniec dodać żelatynę. Wylać na ciasto. Wstawić do lodówki. Resztę kremówki ubić z 1/2 łyżki cukru pudru. Przełożyć do szprycy lub rękawa cukierniczego i ozdobić wierzch tortu małymi kwiatuszkami. Wstawić do lodówki najlepiej na noc.
Komentarze