TORCIK MAKOWY

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

wigotne i smaczne ciasto

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • biszkopt

    1 szklanka mąki
    2/3 szklanki cukru
    4 jajka
    1 łyżka octu
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    masa makowa
    2 puszki maku Bakalland po 850 gram
    3 białka

    polewa
    1 tabliczka gorzkiej czekolady, 4 dag masła 1 łyżka wrzącej wody

    lub pianka

    6 białek ubić ze szczyptą soli, dodawać stopniowo cukier puder ( 6 łyżek), 1 kisiel czerwony i 2 łyżeczki octu.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Torcik makowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Torcik Makowy 1. CIASTO NA BISZKOPT
    Zmiksować jajka z cukrem, dodać mąkę z proszkiem a na koniec ocet.
    Przelać do blaszki 24/36 cm ( natłuścić tylko dno)
    Piec 20 minut w 180st.
    W tym czasie masę makową z puszki połączyć z ubitymi białkami.
    Ciasto wyjąć z piekarnika i rozłożyć na nim mak ale tak by było trochę widać boki
    Piec jeszcze 30 minut przykrywając blachę papierem do pieczenia.
    Na tym etapie po schłodzeniu polać polewą.
    Ja zrobiłam piankę zamiast polewy ,dlatego musiałam jeszcze trochę zapiec ją w piekarniku.

    Ciasto od maku przejęło całą wilgoć więc było wilgotne jak tort ,wg mnie bardzo ciekawe w smaku zaś dzieci stwierdziły, że lepsze byłoby z polewą.
    to już sprawa indywidualnego smaku.

    Kroić dopiero na drugi dzień.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować