Torcik makowo-wiśniowy

0 (0 ocen)

Ten torcik to niespodzianka dla bratowej, która miała w Wigilie urodziny.

Składniki:

  • na biszkopt:
    - 4 jajka
    - 1 szklanka cukru
    - 3/4 szklanki mąki pszennej
    - pół szklanki mąki ziemniaczanej
    - 6 łyżek wody
    - 1 cukier waniliowy
    - 1 czubata łyżka proszku do pieczenia
    - 3 łyżki maku

    masa jogurtowa:
    - 400 ml jogurtu wiśniowego
    - 2 galaretki wiśniowe

    masa śmietanowa:
    - 330 ml śmietany 30 %
    - 2 łyżki cukru pudru
    - 2 łyżeczki żelatyny

    - 1 mandarynka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery Tort makowy

Torcik makowo-wiśniowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. biszkopt:

    Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia. Żółtka utrzeć z 3/4 szklanki cukru pod koniec ucierania dodawać po łyżce wody.
    Z białek ubić sztywną pianę, dodając pod koniec 1/4 szklanki cukru.
    Ubitą pianę włożyć na żółtka, dodać mąkę, cukier wanilinowy i wymieszać.
    Ciasto wyłożyć do posmarowanej formy, wstawić do wcześniej nagrzanego piekarnika i piec około 25-30 minut w temp. 180 stopni. Wystudzić i przekroić na 2 części.
  • 2. masa jogurtowa:

    Galaretki rozpuszczamy w 1 szklance gorącej wody, studzimy. Gdy zacznie tężeć, mieszamy z jogurtem i przekładamy biszkopty. Wstawiamy do lodówki aby dobrze stężało.
  • 3. masa śmietanowa:

    Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości ciepłej wody i odstawiamy aby ostygła. W tym czasie ubijamy śmietanę na sztywno, dodając cukier i na koniec zimną żelatynę. Masą śmietanową smarujemy boki i wierzch biszkopta. Robimy różyczki, układamy mandarynki. Możemy dekorować według własnych upodobań.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Urodziny

Podobne przepisy

To może cię zainteresować