Torcik makowo- śmietanowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makowe ciasto:
Suchy, zmielony mak zalać ciepłym mlekiem, odstawić na ok. 10 minut. Dodać kaszkę mannę, żółtka, proszek do pieczenia, krótko zmiksować. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, dodać do masy makowej, delikatnie wymieszać łyżką. Przełożyć do tortownicy o średnicy 20 cm. wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C, piec ok 35-40 minut. Ostudzić. Przekroić na 2 blaty.
2.Masa śmietanowa:
Żelatynę namoczyć w 100 ml zimnej wody. W rondelku zagotować ok. 50 ml wody. Do gorącej ale nie wrzącej wody dodać namoczoną żelatynę, wymieszać do jej rozpuszczenia.
Schłodzoną śmietankę ubić (ok.3 minuty) z cukrem. Cały czas miksując, wlewać ostudzoną żelatynę.
Na ułożony na kloszu blat ciasta makowego nałożyć 1/3 masy śmietanowej, przykryć drugim blatem. Na wierzch wyłożyć resztę masy śmietanowej, rozprowadzić po wierzchu i bokach torciku.
3.Do dekoracji:
Czekoladę zetrzeć na tarce, obsypać boki i środek torciku, dookoła ułożyć wiśnie. Odstawić do schłodzenia.
Komentarze