Torcik makowo-orzechowy z masą kajmakową.

4.5 (191 ocen)

  • 2 godz.

Tort upiekłam dla męża na urodziny.Gościom bardzo smakował.Puszyste biszkopty przełożone masą kajmakową to pyszne połączenie.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Biszkopt makowy:
    3 jajka
    pół szklanki cukru
    12 dag mąki pszennej
    1 szklanka suchego zmielonego maku
    szczypta soli
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Biszkopt orzechowy:
    4 jajka
    pół szklanki cukru
    pół szklanki mąki pszennej
    pół szklanki zmielonych orzechów włoskich
    szczypta soli
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa kajmakowa:
    2 szklanki śmietany kremówki 30 %
    4 łyżki żelatyny
    1 puszka gotowego masy krówkowej (40 dag )

    Dodatkowo:
    wiórki kokosowe do posypania tortu
Wystaw ocenę:

4.5 (191 ocen)

Zobacz również:

Do kawy Torty Desery Tort makowy

Torcik makowo-orzechowy z masą kajmakową. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makowy:
    Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli,stopniowo dodajemy cukier i ubijamy,dodajemy żółtka i ubijamy.Na koniec dodajemy mąkę,proszek do pieczenia i mak.Delikatnie mieszamy.Ciasto przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia,o średnicy 25 cm.Pieczemy około 30 minut w temperaturze 170 stopni.Upieczony studzimy i przekrawamy na dwa krążki.
  • 2. Biszkopt makowy pieczemy tak samo jak orzechowy.Studzimy i przekrawamy na dwa krążki.
  • 3. Masa:żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody i studzimy.
    Śmietanę ubijamy na sztywno,stopniowo dodajemy masę krówkową i ubijmy,dodajemy żelatynę i dokładnie miksujemy.
  • Gotowy tort. 4. Masą przekładamy krążki biszkoptów.Smarujemy również wierzch i boki tortu.Tort posypujemy wiórkami kokosowymi.Tort schładzamy w lodówce,najlepiej całą noc.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować