Torcik makowo-orzechowy z masą kajmakową. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makowy:
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli,stopniowo dodajemy cukier i ubijamy,dodajemy żółtka i ubijamy.Na koniec dodajemy mąkę,proszek do pieczenia i mak.Delikatnie mieszamy.Ciasto przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia,o średnicy 25 cm.Pieczemy około 30 minut w temperaturze 170 stopni.Upieczony studzimy i przekrawamy na dwa krążki.
2.Biszkopt makowy pieczemy tak samo jak orzechowy.Studzimy i przekrawamy na dwa krążki.
3.Masa:żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody i studzimy.
Śmietanę ubijamy na sztywno,stopniowo dodajemy masę krówkową i ubijmy,dodajemy żelatynę i dokładnie miksujemy.
4.Masą przekładamy krążki biszkoptów.Smarujemy również wierzch i boki tortu.Tort posypujemy wiórkami kokosowymi.Tort schładzamy w lodówce,najlepiej całą noc.
Komentarze