Super torcik. Moja wersja biszkoptowa to kulki z herbatników. Ten specjał jest nieco pracochłonny, ale naprawdę warto poświęcić czas na jego przygotowanie.
Składniki:
1 kg herbatników
szklanka konfitury jagodowej
2 szklanki mleka
10 dag orzechów laskowych
2 łyżki mąki
30 dag śliwek ( mogą być z kompotu )
25 dag masła
żółtko
szklanka cukru
opakowanie cukru waniliowego
tłuszcz do formy
listki mięty do dekoracji
Torcik na kulkach z herbatników. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Połowę konfitury podgrzać. Herbatniki pokruszyć, odłożyć 1 /2 szklanki. Resztę wymieszać z podgrzaną konfiturą. Z masy uformować małe kulki ( o śr. Ok 2 cm ). obtoczyć w odłożonych herbatnikach. Blachę natłuścić, ułożyć kulki. Suszyć 15-20 minut w temperaturze 120 stopni C.
2.Żółtko utrzeć z cukrem w rondelku na puszystą masę. Porcjami dodawać mąkę. Wymieszać wlać gorące mleko, wymieszać, zagotować. Masę ostudzić. Dodać masło i cukier waniliowy, dokładnie utrzeć.
3.Orzechy posiekać. Śliwki drobno pokroić. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie ułożyć herbatnikowe kulki, delikatnie wyłożyć krem maślany, wierzch wyrównać. Na torciku ułożyć warstwę orzechów i śliwek, posmarować pozostałą konfiturą. Udekorować listkami mięty.
Komentarze