Torcik na kulkach z herbatników.

0 (0 ocen)

Super torcik. Moja wersja biszkoptowa to kulki z herbatników. Ten specjał jest nieco pracochłonny, ale naprawdę warto poświęcić czas na jego przygotowanie.

Składniki:

  • 1 kg herbatników
    szklanka konfitury jagodowej
    2 szklanki mleka
    10 dag orzechów laskowych
    2 łyżki mąki
    30 dag śliwek ( mogą być z kompotu )
    25 dag masła
    żółtko
    szklanka cukru
    opakowanie cukru waniliowego
    tłuszcz do formy
    listki mięty do dekoracji

Torcik na kulkach z herbatników. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Połowę konfitury podgrzać. Herbatniki pokruszyć, odłożyć 1 /2 szklanki. Resztę wymieszać z podgrzaną konfiturą. Z masy uformować małe kulki ( o śr. Ok 2 cm ). obtoczyć w odłożonych herbatnikach. Blachę natłuścić, ułożyć kulki. Suszyć 15-20 minut w temperaturze 120 stopni C.
  • 2. Żółtko utrzeć z cukrem w rondelku na puszystą masę. Porcjami dodawać mąkę. Wymieszać wlać gorące mleko, wymieszać, zagotować. Masę ostudzić. Dodać masło i cukier waniliowy, dokładnie utrzeć.
  • 3. Orzechy posiekać. Śliwki drobno pokroić. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie ułożyć herbatnikowe kulki, delikatnie wyłożyć krem maślany, wierzch wyrównać. Na torciku ułożyć warstwę orzechów i śliwek, posmarować pozostałą konfiturą. Udekorować listkami mięty.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy