Od wielu lat z mężem podróżujemy i zbieramy przepisy ze świata.
Składniki:
Spód: 12 dag płatków kukurydzianych
● 7 dag płatków migdałów
● 25 dag białej czekolady
Masa: 7 dag cukru
● 30 dag gęstego jogurtu
● 2 i 1/4 płaskich łyżeczek żelatyny
● 2 łyżeczki cukru wanil.
● 30 dag słodkiej śmietany 30-36%
Do dekoracji:
● 5 dag białej czekolady
● ok. 30 dag czereśni (lub innych owoców)
● galaretka wiśniowa
Torcik kukurydziany z owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Spód: czekoladę roztapiamy, mieszamy z płatkami i migdałami (po 2 dag płatków i migdałów odkładamy do dekoracji). Wylepiamy dno wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy (śr. 25 cm). Schładzamy.
2.Dekoracja: czekoladę roztapiamy, mieszamy z pozostałymi płatkami i migdałami. Robimy kleksy, schładzamy.
3.Masa: żelatynę namaczamy w 3 łyżkach zimnej wody. Gdy napęcznieje, podgrzewamy, studzimy i mieszamy z niewielką ilością jogurtu. Dodajemy do reszty jogurtu wymieszanego z cukrami. Mieszamy z ubitą na sztywno śmietaną. Masę wykładamy na ciasto. Schładzamy.
4.Przekrojone na pół owoce układamy na masie. Zalewamy tężejącą galaretką przygotowaną według przepisu podanego na opakowaniu. Schładzamy ok. 3 godzin. Dekorujemy kleksami z płatków.
Komentarze