Torcik kryształek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Każdą z galaretek rozpuścić w 300ml wrzątku, wylać do talerza głębokiego. Gdy stężeje pokroić w kostkę.
2.Upiec biszkopt jasny: żółtka oddzielić od białek. Białka lekko ubić, po czym stopniowo dodawać cukier cały czas ubijając, gdy będzie ubite, dodawać po 1 żółtku, nadal ubijając. Kolejno przesiewać mąkę, delikatnie mieszając łyżką drewnianą. Masę wylać do okrągłej blaszki wysmarowanej margaryną (tylko spód). Piec w temp 180 st C ok 25-30 min. Ciepły wyjąć z blaszki.
3.Sporządzić krem śmietankowy: Żelatynę wsypać do małego garnuszka, zalać letnią wodą i pozostawić na 5min do napęcznienia. Śmietanę kremówkę ubić, pod koniec dodać cukier puder i śmietan fix. Żelatynę następnie rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać kilka łyżek ubitej śmietany, w celu zahartowania jej i dodać do reszty ubitej śmietany, chwilę miksując na niskich obrotach.
4.Do ubitej śmietany dodać pokrojone w kostkę galaretki, delikatnie wymieszać.
5.Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć biszkopt. Wlać krem śmietankowy, wygładzić. Schłodzić w lodówce.
Komentarze