Torcik kryształek

0 (0 ocen)

Tort śmietankowy z kryształkami z galaretki.

Składniki:

  • Biszkopt z 3 jaj:
    3 jajka
    3 łyżki cukru kryształ
    3 łyżki mąki pszennej

    Krem śmietankowy:
    500ml śmietany kremówki
    5 łyżek cukru pudru
    2 łyżeczki żelatyny
    5 łyżek letniej wody
    1 śmietan fix

    1 galaretka wiśniowa
    1 galaretka brzoskwiniowa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Torcik kryształek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • galaretki 1. Każdą z galaretek rozpuścić w 300ml wrzątku, wylać do talerza głębokiego. Gdy stężeje pokroić w kostkę.
  • biszkopt 2. Upiec biszkopt jasny: żółtka oddzielić od białek. Białka lekko ubić, po czym stopniowo dodawać cukier cały czas ubijając, gdy będzie ubite, dodawać po 1 żółtku, nadal ubijając. Kolejno przesiewać mąkę, delikatnie mieszając łyżką drewnianą. Masę wylać do okrągłej blaszki wysmarowanej margaryną (tylko spód). Piec w temp 180 st C ok 25-30 min. Ciepły wyjąć z blaszki.
  • śmietana 3. Sporządzić krem śmietankowy: Żelatynę wsypać do małego garnuszka, zalać letnią wodą i pozostawić na 5min do napęcznienia. Śmietanę kremówkę ubić, pod koniec dodać cukier puder i śmietan fix. Żelatynę następnie rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać kilka łyżek ubitej śmietany, w celu zahartowania jej i dodać do reszty ubitej śmietany, chwilę miksując na niskich obrotach.
  • dodać galaretki 4. Do ubitej śmietany dodać pokrojone w kostkę galaretki, delikatnie wymieszać.
  • krem 5. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć biszkopt. Wlać krem śmietankowy, wygładzić. Schłodzić w lodówce.

Porady

Średnica blaszki 21cm.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Galaretka Śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować