Torcik kokosowy z truskawkami i galaretką

0 (0 ocen)

Dziś obchodzimy z mężem 8 rocznicę ślubu i z tej okazji ten pyszny torcik,zapraszam:))

Składniki:

  • Składniki na tortownicę o średnicy dna 17

    Biszkopt z 3 jaj:

    3 jajka
    3 łyżki mąki tortowej typ 450
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    6 łyżek cukru
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżka kakao

    Przełożenie:

    2 galaretki truskawkowe
    800 ml gorącej wody
    70 g wiórek kokosowych
    400 g serka mascarpone
    600 g śmietany 30%
    6 łyżek domowego cukru z wanilią ( przepis w moich zbiorach)
    3 śmietan-fixy
    400 g truskawek
    2 łyżki ekstraktu cytrynowego ( przepis w moich zbiorach)

    Nasączenie:

    3 łyżki amaretto
    1 szklanka gorącej wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Torcik kokosowy z truskawkami i galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • masa jajeczna 1. Biszkopt: Jajka wyjąć z lodówki kilka godzin wcześniej przed robieniem biszkopta,żeby nabrały temperatury pokojowej. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając, dodać stopniowo cukier. Dalej miksując, dodać po jednym żółtku.
  • dodać maki i kakao 2. W miseczce wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia i kakao.Mąki przesiać. Dodawać porcjami do masy jajecznej, delikatnie mieszając łyżką drewnianą. Tortownice wysypać bułką tartą lub wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Piec biszkopt w 180st. w nagrzanym piekarniku przez 30 minut. ( Na początku pieczenia nie otwierać drzwiczek piekarnika,żeby ciacho nie opadło). Sprawdzić patyczkiem czy biszkopt jest upieczony. Upieczony biszkopt najlepiej pozostawić na parę minut w piekarniku. Gdy lekko przestygnie, wyciągnąć go, odciąć ciasto od tortownicy i odwrócić do góry nogami na blat wyłożony papierem do pieczenia. W ten sposób uzyskamy płaski biszkopt. Papier do pieczenia zapobiega przyklejeniu się ciepłego biszkoptu do blatu. Odłożyć na noc.
  • 3. Przełożenie/dekoracja: Każdą porcję galaretki rozpuścić w 400 ml wody i wylać do płaskiego naczynia,odstawić do stężenia. Wiórki wysypać na papier do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 i pozostawić na okolo 5 minut- do uprażenia. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.
  • wymieszać masę z wiórkami 4. Do miski przełożyć serek,dodać 2 łyżki cukru oraz ekstrakt,wymieszać mikserem. Śmietanę ( całą ilość) ubić z zagęstnikami i pozostałym cukrem na sztywno. Partiami dodawać ubitą śmietanę do serka i połączyć mikserem. 1/3 masy odłożyć do osobnej miski i odłożyć do lodówki, a to 2/3 dodać ostudzone wiórki kokosowe i dobrze wymieszać.
  • 5. Jedną porcję galaretki pokroić w kostkę. W miseczce wymieszać amaretto z wodą. Truskawki umyć,osuszyć i pozbawić szypułek,przekroić każdą na pół.
  • ułożyć truskawki i galaretkę 6. Przygotowanie: Biszkopt przekroić na 3 krążki. Na płaski talerz położyć pierwszy krążek i nasączyć go mieszanką wody i amaretto. Nałożyć masę z wiórkami kokosowymi i wyrównać. Na masie ułożyć truskawki na przemian z kostką galaretki.
  • 7. Na wierzchu ułożyć kolejny krążek, także go nasączyć. Potem nałozyć krem oraz truskawki i galaretką.
  • 8. Następnie ułożyć ostatni krążek i nasączyć go. Posmarować kremem bez wiórek. Krem ( bez wiórek) przełożyć do szprycy i zrobić rozetki, na których ulożyć cząstki truskawek.
  • 9. Z drugiej galaretki wykroić foremką do ciastek wykroić jedno duże serce i kilka małych. Duże serce ułożyć na środku torciku a mniejsze między rozetkami z kremu. Resztę kremu z wiórkami kokosowymi rozsmarować wokół tortu ( boki). 5-6 truskawek pokroić na plastry i ułożyć wokół tortu ( boki).
  • 10. Odstawić do lodówki do stężenia. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mascarpone Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować