Torcik kokosowo- truskawkowy

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Letnie, delikatne ciasto o smaku truskawek, bez dodatku truskawek, z posmakiem kokosu. Całość przykryta kołderką z kokosa, który został po zrobieniu mleka kokosowego (to się nazywa recykling!).

  • 3 godz.

Składniki:

  • Biszkopt:
    6 jajek
    1 szklanka cukru
    4 łyżki oleju
    1 szklanka mąki
    1 budyń śmietankowy
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Poncz:
    200 ml przegotowanej, zimnej wody
    1 łyżka cukru pudru
    ewentualnie 1 łyżka dowolnej wódki

    Masa kokosowo- truskawkowa:
    2 galaretki truskawkowe
    1,5 szklanki mleka kokosowego (może być z puszki)

    Kokosowy wierzch:
    1 szklanka wiórek kokosowych lub wiórki kokosowe pozostałe ze zrobienia mleka kokosowego (ja dałam te drugie)
    5 łyżek cukru pudru
    50 g masła
    10 łyżek mleka krowiego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Biszkopty Galaretki

Torcik kokosowo- truskawkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek. Białka krótko ubić z proszkiem do pieczenia, dodać cukier, ubić na sztywną pianę. Żółtka krótko ubić z olejem, wlać do białek, wymieszać delikatnie łyżką. Wsypać mąkę i budyń w proszku, krótko zmiksować na najniższych obrotach. Wylać do tortownicy o średnicy 24 cm. Piec ok. 30 minut w 180°C.
    2. Poncz: Wszystkie składniki wymieszać do rozpuszczenia cukru.
    3. W rondelku zagotować 400 ml wody, zdjąć z palnika, wsypać galaretki, rozpuścić mieszając. Do rozpuszczonej już galaretki wlać mleko kokosowe, wymieszać. Zostawić do ostygnięcia na ok.1-1,5 godziny. Gdy galaretka zacznie tężeć (trzeba pilnować), to znaczy przy mieszaniu łyżką zacznie się lekko dzielić, wylać kilka łyżek na nasączony ponczem (ok. 100 ml) biszkopt wyłożony w tortownicy, rozsmarować. Kilka łyżek (ok.3-4) rozsmarować na drugim blacie biszkoptu, od strony która będzie przykładana (wtedy nie będzie oddzielać się od ciasta). Wylać resztę galaretki na spodnią część biszkoptu, przyłożyć drugim blatem, lekko docisnąć. Górną część biszkoptu nasączyć ok. 100 ml ponczu.
    4. Na patelni rozpuścić masło, dodać wiórki kokosowe, cukier puder i mleko, lekko przesmażyć (ok.2-3 minut). Gorące wyłożyć na nasączony górny blat biszkoptowy. Całość dobrze (najlepiej całą noc) schłodzić w lodówce.
  • 2. Mleko kokosowe domowe:
    1 szklanka wiórek kokosowych
    3 szklanki wody

    Wiórka kokosowe zalać 1,5 szklanki wrzątku i odstawić na ok. 2- 3 godziny. Zmiksować blenderem. na miseczkę wyłożyć czystą ściereczkę, wyłożyć masę kokosową, dobrze wycisnąć. Suchą masę kokosową ponownie zalać 1,5 szklanki wrzątku, zmiksować blenderem i znowu odcisnąć. Przechowywać w lodówce 2 dni. Po odstawieniu na noc do lodówki mleko się rozwarstwia i tworzy się śmietanka. Można ją zebrać delikatnie z wierzchu i stosować według uznania. Z podanej porcji wychodzi ok. 2 i 3/4 szklanki mleka kokosowego. Suchej masy kokosowej radzę nie wyrzucać, można ją reaktywować dodając cukier, masło i mleko.

Porady

Do masy galaretkowej można dodać świeże truskawki. Zamiast mleka kokosowego można dodać tłuste mleko krowie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować