Torcik kokosowo-porzeczkowy

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 10 min

Kokosowe ciasto i orzeźwiający krem śmietanowy z czarną porzeczką to idealny wypiek na letnie dni , łatwe do przygotowania , doskonale smakuje dzieciom i dorosłym, nadaje się na wszelkie imprezy-do tego kremu pasują wszystkie czerwone owoce lata.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Ciasto:
    6 białek
    15 dag cukru drobnego
    5 dag mąki tortowej
    5 dag wiórek kokosowych białych
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Krem:
    1/2 litra śmietany kremówki
    3 łyżki cukru pudru
    1/2 szklanki czarnej porzeczki
    3 łyżeczki żelatyny
    wiórki kokosowe do dekoracji
    czarna porzeczka do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Ciasto z kremem Desery

Torcik kokosowo-porzeczkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-20or3y0 1. Ciasto:Białka ubić na sztywną pianę z cukrem, dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem a na koniec wsypać wiórka kokosowe, delikatnie wymieszać do połączenia.
  • image-0kc9r1m 2. Podzielić ciasto na trzy części, każdą część rozsmarować w tortownicy wyłożonej pergaminem o śr 22 cm, piec w nagrzanym piekarniku do 190*c przez 12-15 minut.Wystudzić.
  • image-24rpod6 3. Krem:
    Czarną porzeczkę myjemy, wsypujemy do rondla podlewamy 100 ml wody i gotujemy aż owoce zaczną się rozpadać, przecieramy mus przez sitko, owoce odrzucamy,wsypujemy do musu żelatynę i mieszamy aż się rozpuści, zostawiamy do wystudzenia.
    Śmietanę kremówkę ubijamy z pudrem na sztywno dodajemy porzeczkowy mus, delikatnie miksujemy.
    Gotowym kremem przekładamy placki, dekorujemy wiórkami, wstawiamy do lodówki do stężenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czarna porzeczka Kokos Masa śmietanowa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować