Torcik kawowy z wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.BISZKOPT:
Żółtka oddzielić od białek. Żółtka wymieszać z proszkiem do pieczenia i octem. Ubić pianę z białek, dodać cukier, następnie mieszankę z żółtek, na końcu mąkę oraz orzechy Przełożyć do tortownicy wysmarowanej olejem i wysypanej bułką tartą. Piec ok.25-30 min. w rozgrzanym piekarniku w temp. 170 stopni. Po tym czasie piekarnik wyłączyć, zostawić w nim biszkopt na 5 minut. Po wystudzeniu biszkopt kroimy na 3 placki i nasączamy ponczem.
2.Poncz:
Parzymy kawę, oddzielamy płyn od fusów, dodajemy cukier i wódkę. Fusy zostawiamy do kremu.
3.KREM KAWOWY:
Na mleku i cukrze gotujemy budyń. Studzimy. Ucieramy masło, dodajemy budyń a następnie fusy z kawy.
4.KREM Z WIŚNIAMI:
Śmietankę ubijamy ze śmietan-fixem i cukrem, dodajemy sok z wiśni. Odrobinę kremu zostawiamy na dekorację tortu (można dodać barwnik czerwony aby uzyskać intensywniejszy kolor).
5.WYKONANIE TORTU:
Pierwszy biszkopt smarujemy kremem ze śmietany, układamy wiśnie, przykrywamy drugim biszkoptem, smarujemy połową kremu kawowego- kładziemy ostatni biszkopt- boki i wierzch smarujemy kremem kawowym, ozdabiamy kremem śmietanowym, środek zdobimy startą czekoladą i wiśniami.
Komentarze