Torcik kawowy z kokosową nutką :) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na jasny blat ucieramy żółtka z wodą i cukrem. Mąki z proszkiem mieszamy i stopniowo dodajemy do kogla-mogla. Białka ubijamy na sztywną pianę. Wszystko razem delikatnie mieszamy. I pieczemy w klasycznej, natłuszczonej tortownicy, po 35 min w 180'C. W przypadku ciemnego blatu postępujemy tak samo, dodając cacao. Oba studzimy i kroimy wzdłuż na 3 warstwy.
2. Na krem jajka z cukrem ucieramy na parze do gęstości. Studzimy. Obie margaryny w temperaturze pokojowej rozwiercamy z kawą i porcjami dodajemy masę jajeczną, miksujemy na puszysty krem i schładzamy. 3/4 paczki wiórek zezłacamy na suchej patelni - ten zabieg termiczny wydobywa z nich max aromatu:)
3. Przekładamy kolorystycznie blaty na przemian-pamiętając o nasączaniu każdego. Zostawiamy trochę kremu do dekoracji zewnętrznej. I tak: biszkopt - dżem -> biszkopt - krem i posypujemy po wierzchu prażonym kokosem itd. Po wierzchu układamy wedle uznania cząstki mandarynek i rodzynki. Smacznego!
Komentarze