Torcik kawowy z kokosową nutką :)

0 (0 ocen)

...kawa i prażony kokos...to jest to!

Składniki:

  • -Biszkopt jasny: 200 g mąki pszennej
    150 g mąki ziemniaczanej
    200 g cukru
    5 jajek
    2 łyżecz proszku do pieczenia
    5 łyżek wody
    Biszkopt ciemny: powtórzyć składniki + 3 łyż cacao+6 łyż wody
    -Krem: 4 jajka
    1 szkl cukru
    2 kostka margaryny
    3 saszetki kawy rozpuszczalnej (nie granulowanej)
    -Nasączenie: 1 szkl wody+3 łyżecz cukru+aromat rumowy
    -Przełożenie: słoiczek dżemu porzeczkowego
    100 g wiórek kokosowych
    100 g rodzynek
    -Dekoracja: kilka mandarynek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Torcik kawowy z kokosową nutką :) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na jasny blat ucieramy żółtka z wodą i cukrem. Mąki z proszkiem mieszamy i stopniowo dodajemy do kogla-mogla. Białka ubijamy na sztywną pianę. Wszystko razem delikatnie mieszamy. I pieczemy w klasycznej, natłuszczonej tortownicy, po 35 min w 180'C. W przypadku ciemnego blatu postępujemy tak samo, dodając cacao. Oba studzimy i kroimy wzdłuż na 3 warstwy.
    2. Na krem jajka z cukrem ucieramy na parze do gęstości. Studzimy. Obie margaryny w temperaturze pokojowej rozwiercamy z kawą i porcjami dodajemy masę jajeczną, miksujemy na puszysty krem i schładzamy. 3/4 paczki wiórek zezłacamy na suchej patelni - ten zabieg termiczny wydobywa z nich max aromatu:)
    3. Przekładamy kolorystycznie blaty na przemian-pamiętając o nasączaniu każdego. Zostawiamy trochę kremu do dekoracji zewnętrznej. I tak: biszkopt - dżem -> biszkopt - krem i posypujemy po wierzchu prażonym kokosem itd. Po wierzchu układamy wedle uznania cząstki mandarynek i rodzynki. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować