TORCIK KAWOWO-ORZECHOWY

4.5 (184 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Wyśmienite połączenie kawy i orzechów.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • CIASTO ORZECHOWE:
    8 jajek
    20 dkg cukru
    3,5 łyżki ciepłej wody
    25 dkg mielonych orzechów włoskich
    3 łyżki mąki
    1 płaska łyżka zmielonej, naturalnej kawy
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    MASA KAWOWA:
    1 kostka margaryny
    1 szklanka cukru pudru
    3 jajka
    3 łyżeczki zmielonej, naturalnej kawy
    1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej

    PONCZ:
    1 szklanka zaparzonej zmielonej, naturalnej kawy
Wystaw ocenę:

4.5 (184 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Torcik kawowo-orzechowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • torcik kawowo-orzechowy 1. CIASTO ORZECHOWE:
    Żółtka urzeć z cukrem i wodą na puch. Ubić pianę z białek. Na żółtka wyłożyć pianę, zmielone orzechy, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, kawę i bardzo ostrożnie wymieszać od boków i dna naczynia ku środkowi. Wyłożyć na tortownicę i piec w temperaturze 180 st. C przez około 30 - 40 minut.

    MASA KAWOWA:
    Jajka utrzeć z cukrem pudrem na puch. Margarynę również utrzeć. Następnie po trochę dodawać dobrze utarte jajka z cukrem do margaryny. Po połączeniu dodać zmieloną naturalną kawę i kawę rozpuszczalną (kawę rozpuszczalną zgnieść najlepiej za pomocą wałka). Całość dokładnie zmiksować w celu połączenia składników.


    PONCZ:
    Zaparzyć szklankę zmielonej, naturalnej kawy. Po czym ją przecedzić.

    PRZEŁOŻENIE:
    Ciasto orzechowe przekroić na trzy równe części. Każdą część nasączyć zaparzoną i wystudzoną kawą, a następnie posmarować masą kawową. Przełożony tort udekorować, np. orzechami i kawą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować