Torcik kawowo - orzechowy

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min

Błyskawiczny w przygotowaniu torcik o smaku kawy i orzechów, zrobiony z ucieranego ciasta. Przełożony jest masą śmietanowo-orzechową. Najlepiej smakuje w temperaturze pokojowej.

  • 60 min

Składniki:

  • ciasto:
    200 g miękkiego masła
    200 g cukru
    280 g mąki pszennej
    1 płaska łyżka proszku do pieczenia
    4 duże jajka
    2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
    150 ml gorącej wody
    2 czubate łyżki mielonych orzechów włoskich (ok. 20 g)

    masa:
    250 g mascarpone
    200 ml śmietanki kremówki 30%
    2 łyżki cukru pudru
    50 g mielonych orzechów włoskich
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Torcik kawowo - orzechowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. ciasto:
    Kawę rozpuścić w gorącej wodzie, zostawić do lekkiego wystudzenia.
    Do miski wyłożyć masło, dodać cukier, proszek do pieczenia, jajka, krótko zmiksować. Wlać kawę, wsypać mąkę i mielone orzechy, jeszcze raz zmiksować. Wyłożyć do tortownicy o średnicy 22 cm, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 40-45 minut, aż patyczek włożony w ciasto wychodzi suchy. Ostudzić, przekroić wzdłuż na połowę.
  • 2. masa:
    Do miski wyłożyć mascarpone, wlać śmietankę, wsypać cukier, krótko ubić (ok. 1-1,5 min.). Wsypać połowę mielonych orzechów, wymieszać łyżką.
    Masę podzielić na 3 części. Dwie trzecie masy wyłożyć na spód ciasta, wyrównać, przyłożyć drugim blatem, lekko docisnąć. Na wierzch wyłożyć pozostałą masę, rozsmarować na całej powierzchni, posypać pozostałymi mielonymi orzechami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kawa Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować