Torcik "Kawałek nieba"

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Dla 6 osób

Krem z mleczkiem kokosowym na delikatnym biszkopcie rzucanym a dla kontrastu kwaskowy mus z soku przecierowego z brzoskwiniami. Górę stanowi dwukolorowa galaretka ozdobiona gwiazdkami, imitująca niebo.

  • 45 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • Biszkopt:
    5 jaj
    3/4 szklanki mąki tortowej
    1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
    3/4 szklanki cukru (może być cukier puder)

    Mus brzoskwiniowo - kubusiowy:
    500 ml zblendowanych brzoskwiń (świeże lub z puszki)
    500 ml soku przecierowego (dowolny smak i marka)
    2 budynie waniliowe

    Krem kokosowy:
    puszka mleka kokosowego (powinna spędzić kilka godzin w lodówce)
    200 ml śmietanki 30%
    500 gram serka mascarpone
    8 łyżek cukru pudru
    łyżka glukozy lub śmietan fix
    pół łyżeczki żelatyny

    1 galaretka szafirowa
    1 galaretka niebieska
    1 galaretka pastelowa pina colada
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Desery Biszkopty

Torcik "kawałek nieba" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: oddzielamy białka od żółtek. Białka przekładamy do misy miksera. Ubijamy ze szczyptą soli. Kiedy piana będzie już sztywna, dodajemy łyżka po łyżce cukier. Do ubitych z cukrem białek, dodajemy jedno po drugim żółtka. Do gotowej masy jajecznej przesiewamy mąkę i delikatnie mieszamy. NIE MIKSUJEMY!!! Przelewamy ciasto do tortownicy/lub na blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia tylko na dnie, nie smarujemy niczym boków. Pieczemy w temperaturze 165 stopni bez termoobiegu przez 35 minut. Po tym czasie wyciągamy ciasto z piekarnika i upuszczamy je na podłogę. Po wystudzeniu wyciągamy z formy i przekładamy na 2 blaty.
  • 2. Mleko kokosowe wyciągamy z lodówki, przewracamy puszkę do góry dnem i po otworzeniu zlewamy wodę kokosowy. Pozostałą na dnie śmietankę przekładamy do misy miksera. Dodajemy śmietankę kremówkę i mascarpone. Miksujemy na wysokich obrotach. Kiedy masa trochę stężeje wsypujemy cukier wymieszany z glukozą lub śmietan-fix. Żelatynę mieszamy z ok. 2 łyżeczkami wrzątku i dodajemy do kremu cały czas miksując.
  • 3. Zblendowanie na gładką masę brzoskwinie zagotowujemy. Budynie mieszamy z sokiem i wlewamy do brzoskwiń.
  • 4. Składamy ciasto w tortownicy. Na pierwszą warstwę wlewamy wystudzony owocowy mus. Przykrywamy drugim biszkoptem, nasączamy go mleczkiem kokosowym. Kolejno wylewamy krem kokosowy. Wstawiamy do lodówki na 30 minut aby stężał.
  • 5. Galaretki przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Niebieskie wkładamy do lodówki, aby stężały do konsystencji budyniu. Białą galaretkę wylewamy do płaskiego naczynia wyłożonego folią spożywczą, na wysokość ok 1 cm. Wstawiamy do zamrażarki, jak stężeje wyciągamy przy pomocy folii i wycinamy gwiazki. Ja użyłam foremek do ciasteczek. Wylewamy na biszkopt ciemną galaretkę, na niej gwiazki i zalewamy jasną galaretką. Wstawiamy do lodówki.

Porady

Tortownica 26 cm. Szklanka 250ml. Tego rodzaju ciasta składam w tortownicy lub blaszce wyłożonej folią spożywczą.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować