Torcik "kawa z adwokatem" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowujemy biszkopt: białka ubijamy ze szczyptą soli. Do ubitych białek stopniowo wsypujemy cukier, cały czas ubijając, następnie dodajemy żółtka. Wsypujemy przesiane mąki z proszkiem i kakao i delikatnie mieszamy. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto przekładamy do tortownicy, wyrównujemy powierzchnię i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni. Pieczemy 20 minut. Odstawiamy do wystudzenia.
2.Ciasto wyjmujemy z tortownicy, zdejmujemy papier i ciasto przekładamy na paterę. Zapinamy obręcz, którą wykładamy wewnątrz folią spożywczą. Biszkopt nasączamy wodą wymieszaną z ajerkoniakiem.
3.Przygotowujemy piankę kawową: kawę rozpuszczamy w 1/4 szklanki gorącej wody, dodajemy śmietankę i odstawiamy do wystudzenia. Żelatynę zalewamy 1/4 szklanki wody, a kiedy napęcznieje, podgrzewamy w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej. Do jogurtu dodajemy cukier i kawę ze śmietanką, mieszamy. Do rozpuszczonej żelatyny dodajemy 2 łyżki jogurtu, mieszamy, wlewamy do pozostałego jogurtu. Lekko ubijamy i wstawiamy na chwilę do lodówki. Kiedy masa zacznie tężeć, ubijamy mikserem na piankę. Tężejącą piankę przekładamy na biszkopt. Nie trzeba wyrównywać powierzchni. Wstawiamy do lodówki do stężenia.
4.W taki sam sposób przygotowujemy piankę adwokatową, tylko zamiast kawy ze śmietanką dodajemy adwokat i zmniejszamy ilość cukru. Piankę adwokatową wykładamy na warstwę kawową i wyrównujemy powierzchnię. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Komentarze